Τα «βρήκανε» πάλι Κίνα–Ε.Ε.

Τα «βρήκανε» πάλι Κίνα–Ε.Ε.

Τέλος στην εμπορική διένεξη για την εισαγωγή ηλιακών συλλεκτών από την ασιατική χώρα.

Με την «αμοιβαία συμφωνία» της Ευρωπαïκής Επιτροπής με το Πεκίνο για την εισαγωγή κινεζικών φωτοβολταΪκών μπαίνει τέλος στην πολύμηνη διένεξη ανάμεσα στις δύο πλευρές, που ξεκίνησε όταν η Ευρ. Επιτροπή, κατηγορώντας τις κινεζικές εταιρείες για αθέμιτο ανταγωνισμό, επέβαλε προσωρινές ρήτρες στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ ανακοίνωσε πως ΕΕ και Κίνα συμφώνησαν στον καθορισμό της ελάχιστης τιμής για τους ηλιακούς συλλέκτες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Σεν Νταγιάνγκ, δήλωσε πως  η διευθέτηση αυτή προάγει μια ανοικτή, σταθερή, βιώσιμη οικονομική και εμπορική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ.

Διαβάστε: Φρένο στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Η Κίνα είναι πρώτη στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών παγκοσμίως και η αξία των εξαγωγών της στην Ευρώπη έφτασε τα 21 δισ. ευρώ το 2011.

Τον Ιούνιο η ΕΕ είχε κατηγορήσει την Κίνα για την πώληση ηλιακών συλλεκτών στην Ευρώπη σε τιμές υπό του κόστους, με σκοπό την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά, με αποτέλεσμα να αποφασίσει την επιβολή «ταρίφας» 47,6% στις εισαγωγές

Aπό την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τα ευρωπαïκά κράτη για ανάλογες ενέργειες στην αγορά κρασιού και είχε προειδοποιήσει για «αντίποινα».