Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Σε εξέλιξη οι έρευνες των γαλλικών αρχών.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σε επεισόδιο με πυροβολισμούς που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία, στην «καρδιά» του Παρισιού, λίγα μόλις 24ωρα πριν τις προεδρικές εκλογές.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση τζιχαντιστών Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι ήταν πεπεισμένος πως η επίθεση στη λεωφόρο Champs Elysees, κατά την οποία ο ένοπλος δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία, είναι πράξη τρομοκρατίας.

Η πλατιά λεωφόρος που οδηγεί μακριά από την Αψίδα Θριάμβου ήταν κατάμεστη με Παριζιάνους και τουρίστες που χαίρονταν την ανοιξιάτικη βραδιά, αλλά η αστυνομία εκκένωσε γρήγορα την περιοχή που παρέμεινε άδεια μέσα στη νύχτα, εκτός από τους βαριά οπλισμένους αστυνομικούς και τα περιπολικά της αστυνομίας.

Οι γαλλικές αρχές ερεύνησαν το σπίτι του νεκρού δράστη στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού.

Οι αστυνομικοί στην περιοχή είπαν ότι έψαχναν για δεύτερο πιθανό δράστη, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι δράστες. Ο Μπραντέ είπε επίσης ότι δεν κινδυνεύουν οι ζωές των τραυματισμένων αστυνομικών.

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

Ο δράστης της επίθεσης έχει ταυτοποιηθεί, αλλά το όνομά του δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να εξακριβωθεί από τους ερευνητές εάν είχε συνεργούς, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού. “Η ταυτότητα του επιτιθέμενου είναι γνωστή και έχει ελεγχθεί. Δεν θα την δώσω στη δημοσιότητα διότι συνεχίζονται οι έρευνες με επιδρομές” είπε ο Φρανσουά Μολέν σε δημοσιογράφους. “Οι ερευνητές θέλουν να βεβαιωθούν εάν είχε συνεργούς ή όχι” πρόσθεσε.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ένοπλος ήταν 39 ετών και γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την “ριζοσπαστικοποίησή” του. Συγκεκριμένα, το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για τη “ριζοσπαστικοποίησή” του και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους, ο δράστης ονομαζόταν Αμπού Γιουσούφ “ο Βέλγος”, και ήταν μαχητής της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι το Associated Press έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία και τα στοιχεία του φερόμενου ως δράστη: Σύμφωνα με το πρακτορείο πρόκειται για τον 39χρονο Karim Cheurfi. Τα στοιχεία όμως αυτά δεν έχουν επισήμως.

Τραμπ: «Συλλυπητήρια του στον λαό της Γαλλίας»

Η ένοπλη επίθεση που συνέβη αργά σήμερα στο κεντρικό Παρίσι μοιάζει με μια «τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τα «συλλυπητήρια του στον λαό της Γαλλίας».

«Αυτό είναι ένα πραγματικό φρικτό πράγμα που συμβαίνει, φαίνεται να είναι μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ερώτηση που του τέθηκε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στον Λευκό Οίκο.

«Απλά δεν τελειώνει ποτέ», πρόσθεσε ο Τραμπ, τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε δυνατοί».