Tαυτοποιήθηκε τρίτος Έλληνας νεκρός από το «Norman Atlantic» – Δείτε τι μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης

Tαυτοποιήθηκε τρίτος Έλληνας νεκρός από το «Norman Atlantic» – Δείτε τι μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης

Eπιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα.

Από την ταυτοποίηση προκύπτει ότι πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Γεράσιμο Καζαντζίδη.

Η ανακοίνωση του λιμενικού σώματος αναφέρει:

«Επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Γεράσιμο Καζαντζίδη».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή το Λιμενικό έδωσε το λεπτομερές ιστορικό των αρχικών ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς, μέχρι και τη χρονική στιγμή που κατέστη εφικτή η επικοινωνία για πρώτη φορά με τον Πλοίαρχο του Norman Atlantic, αλλά και την αλληλογραφία για τη λίστα επιβαινότων.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα στο πλοίο Norman Atlantic εισήλθε ο εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων θα μπορέσει να δημοσιοποιηθεί όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει μια αξιόπιστη λίστα επιβατών», διότι «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς».

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Λιμενικού, το αρχηγείο ενημερώθηκε για πρώτη φορά στις 5.40 τα ξημερώματα από επιβάτη του πλοίου και όχι από τον πλοίαρχο ή από κάποιο άλλο μέλος του πληρώματος για την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Μισή ώρα αργότερα, ο πλοίαρχος, σε επικοινωνία που φέρεται να είχε με άλλο σκάφος, εμφανίζεται να λέει ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο.

Τρεις ώρες αργότερα, ενημερώνει για την πυρκαγιά τις επίσημες λιμενικές αρχές και ζητά για πρώτη φορά βοήθεια από εναέρια μέσα, καθώς η μια πλευρά του πλοίου είχε τυλιχθεί από τους καπνούς και δεν ήταν δυνατή η απελευθέρωση των μέσων διάσωσης.

Παράλληλα, κοινοποιείται η αποσταλείσα αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με το οποίο προωθήθηκαν έγκαιρα προς την Ιταλική πλευρά (MRCC/ROME) οι καταστάσεις επιβατών και πληρώματος, όπως αυτές παρελήφθησαν από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της εταιρείας (Designated Person Ashore/DPA) το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των λειτουργιών του πλοίου.

Για όλα τα ανωτέρω υπάρχουν εγγραφές σε Υπηρεσιακά Ημερολόγια Συμβάντων, ανταλλαγή επίσημης αλληλογραφίας (έγγραφα – σήματα) καθώς επίσης και επίσημα καταγεγραμμένες συνομιλίες οι οποίες δύναται να απομαγνητοφωνηθούν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Δείτε τι μεταδίδει ο απεσταλμένος του MEGA από το Πρίντεζι, Σωτήρης Δανέζης.