Ταλιμπάν: Η πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο βυθίζει την αφγανική οικονομία

Ταλιμπάν: Η πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο βυθίζει την αφγανική οικονομία
(FILES) In this file photo taken on February 29, 2020 Taliban co-founder Mullah Abdul Ghani Baradar (C) leaves after signing an agreement with the United States during a ceremony in the Qatari capital Doha. - The Taliban's deputy leader and co-founder Mullah Abdul Ghani Baradar arrived in Kandahar on August 17, 2021, landing in the insurgent group’s former capital just days after they took control of the country. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP) Photo: AFP
Με πάνω από 2 τρισ. δολάρια στη διάθεσή τους, οι Taliban είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο    

Περί τα 20 χρόνια μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία λόγω του αμερικανικού παράγοντα, απότοκο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν έχουν και πάλι την εξουσία.

Μάλιστα, προετοιμάζονται σήμερα να παρουσιάσουν την κυβέρνησή τους. 

Ο αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος Αχμαντουλάχ Μουτάκι ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι προετοιμάζεται τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Tolo μετέδωσε ότι επίκειται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο, η οικονομία του Αφγανιστάν κινδυνεύει με κατάρρευση. Σύμφωνα με τη Fitch, η χώρα αντιμετωπίζει μείωση της εκτιμώμενης ανάπτυξης -9,7% για το τρέχον οικονομικό έτος -5,2% το 2022.

«Ο ανησυχητικός σε υψηλό βαθμό τρόπος, με τον οποίο οι δυνάμεις ασφάλειας των ΗΠΑ αποχώρησαν από τη χώρα, και η κατάληψή της από τους Ταλιμπάν θα σημάνουν ότι οι οικονομικές δυσκολίες για το Αφγανιστάν θα γίνουν δραστικά αισθητές μεσοπρόθεσμα», εκτιμούν οι αναλυτές, σε μία έκθεση της Fitch Solutions.

«Άλλες οικονομίες που αντιμετώπισαν παρόμοιου τύπου πολιτικά σοκ, οδηγήθηκαν σε κατάρρευση των θεσμών», τονίζει η ίδια έκθεση κινδύνων.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο για την οικονομία του Αφγανιστάν είναι το αν οι διεθνείς δωρητές και οι επενδυτές θα θεωρήσουν τη νέα κυβέρνηση νόμιμη, με αναλυτές να αναμένουν τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία .

Οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν μέσω ενός μη εκλεγμένου συμβουλίου από το 1996 ως το 2001 επιβάλλοντας μια ακραία εκδοχή της σαρίας. Αυτή τη φορά το ισλαμιστικό κίνημα επιθυμεί να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο και έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην επιδοθεί σε αντίποινα εναντίον παλιών αντιπάλων του.

Όμως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι αμφιβάλλουν για τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής τους και η παροχή οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν θα εξαρτηθούν από τις πράξεις τους.

«Δεν θα λάβουμε υπόψη μας τα λόγια τους, θα λάβουμε υπόψη μας τις πράξεις τους», υπογράμμισε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες, Τετάρτη.

Taliban: Η πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο

Και ενώ ο κόσμος στο Αφγανιστάν πεινάει, οι Ταλιμπάν ανθούν. Taliban στο Αφγανιστάν είναι αυτή τη στιγμή η «πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο».

Οι αδίστακτοι μαχητές που δεν χρειάστηκαν παραπάνω από δύο εβδομάδες για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλο το Αφγανιστάν, «κάθονται» πάνω σε μια τεράστια πηγή ανεκμετάλλευτου υπόγειου πλούτου.

Οι επαρχίες του Αφγανιστάν είναι γεμάτες με αποθέματα σιδήρου, χαλκού, χρυσού, άνθρακα και άλλων κοιτασμάτων που μαζί με την παραγωγή οπίου, εκτιμώνται σε αξία περίπου 2 τρισεκατομμύρια λίρες ετησίως, σύμφωνα με το Υπουργείο Ορυχείων της χώρας.

Το 2010, ανακαλύφθηκε ένα πετρελαϊκό πεδίο με περίπου 1,8 δισεκατομμύρια βαρέλια, το οποίο εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιστεύεται ότι το Αφγανιστάν διαθέτει 2,2 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος, αξίας περίπου 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 2.700 κιλά χρυσού αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 εκατομμύρια βαρέλια φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι μαχητές κερδίζουν περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, μαρμάρου, χαλκού, ψευδαργύρου, καθώς και τεράστια ποσά από το παγκόσμιο εμπόριο ηρωίνης.

Από την άλλη, η κατάρρευση του αφγανικού στρατού και η αναχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων άφησαν πίσω τους εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων λιρών.

Πιστεύεται ότι οι μαχητές απαλλοτρίωσαν αμαχητί, όπλα και οχήματα αξίας σχεδόν 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο και φαίνεται βέβαιο ότι θα παραμείνει στην πρώτη θέση υπό τους Ταλιμπάν.

Ορισμένοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ ανησυχούν ότι η διολίσθηση του Αφγανιστάν στο χάος θα δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες για μια άνθηση της παραγωγής οπίου – η οποία θα μπορούσε να δώσει τεράστια ώθηση στη δύναμη των Ταλιμπάν.

Μένει να δούμε αν θα δείξουν ενδιαφέρον για τη χώρα ή αν το εισόδημά τους συνεχίζει να εκτρέπεται κυρίως για να χρηματοδοτήσουν την πολεμική μηχανή τους και τον τρυφηλό τρόπο ζωής των ηγετών τους.