Ταμείο 1,8 δισ. ευρώ για την μετανάστευση από την Αφρική ετοιμάζει η ΕΕ

Ταμείο 1,8 δισ. ευρώ για την μετανάστευση από την Αφρική ετοιμάζει η ΕΕ
epa05021989 German Chancellor Angela Merkel (L) and European Commission President Jean- Claude Juncker (R) chat prior to a EU Council informal meeting after the second day of the Valletta Summit on Migration 2015, in Valletta, Malta, 12 November 2015. European and African leaders meet in Malta for a two-day migration summit, as Europe struggles to stem the flow of people attempting to reach its shores. EPA/ARMANDO BABANI

Προς τη λύση της εμπόδισης των μεταναστευτικών ροών οδεύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο της Μάλτας.

Τη δρομολόγηση ενός ταμείου 1,8 δισ. ευρώ για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική προωθούν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας.

«Μέσω της μακροχρόνιας αναπτυξιακής συνεργασίας της, η ΕΕ έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της φτώχειας και της μετανάστευσης. Σήμερα, κάνουμε ακόμη ένα βήμα. Αυτό το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης για την Αφρική, που δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, δείχνει ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται αμέσως στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη Βαλέτα.

«Για να επιτύχουμε, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες εταίρους μας στην Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης και να προωθήσουμε οικονομικές και ίσες ευκαιρίες, ασφάλεια και ανάπτυξη. Για την αξιοπιστία του καταπιστευματικού ταμείου για την Αφρική, αλλά και τη δική μας, θέλω να δω περισσότερα κράτη μέλη να συνεισφέρουν και να συμπληρώνουν τα 1,8 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ», συμπλήρωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το ταμείο έκτακτης ανάγκης των 1,8 δισ. ευρώ θα δημιουργηθεί από τα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και με συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων δωρητών. Μέχρι στιγμής, 25 κράτη μέλη της ΕΕ και 2 δωρητές εκτός ΕΕ (Νορβηγία και Ελβετία) έχουν ανακοινώσει συνολική συνεισφορά περίπου 78,2 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αφορούν, μεταξύ άλλων, την περιοχή του Σαχέλ, την περιοχή της Λίμνης Τσαντ, το Κέρας της Αφρικής και τη Βόρειο Αφρική. Οι περιοχές αυτές στο σύνολό τους περιλαμβάνουν τις κυριότερες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη. Οι γειτονικές χώρες στις περιοχές αυτές μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τα σχέδια του ταμείου για την αντιμετώπιση των περιφερειακών μεταναστευτικών ροών και των συναφών διασυνοριακών προκλήσεων.

Το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου προεδρεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαρτίζεται από εκπροσώπους κρατών μελών και άλλων δωρητών. Χώρες εταίροι και περιφερειακές οργανώσεις έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν.