Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΕΕ προσέλαβε τράπεζες για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου

Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΕΕ προσέλαβε τράπεζες για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πώληση του ομολόγου θα αρχίσει την Τρίτη υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς, σύμφωνα με ενημερωτικά υπομνήματα των επικεφαλής διαχειριστών που είναι σε γνώση του Reuters.

H Ευρωπαϊκή Ένωση προσέλαβε τράπεζες για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου της που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δύο επικεφαλής διαχειριστές της έκδοσης.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας της από την κρίση του κορωνοϊού.

Η πώληση του ομολόγου θα αρχίσει αύριο, Τρίτη, υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς, σύμφωνα με ενημερωτικά υπομνήματα των επικεφαλής διαχειριστών που είναι σε γνώση του Reuters.

Θα είναι η πρώτη μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2026, οι οποίες θα στηρίξουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη – μία χωρίς προηγούμενο πράξη δημοσιονομικής αλληλεγγύης της ΕΕ που μπορεί να τη μεταμορφώσει στον μεγαλύτερο δανειολήπτη της Ευρώπης.

Προηγήθηκαν εκδόσεις ύψους 90 δισ. ευρώ

Έχουν προηγηθεί οι εκδόσεις ύψους 90 δισ. ευρώ, οι οποίες χρηματοδότησαν το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, από τον περασμένο Οκτώβριο, οι οποίες έχουν δώσει ήδη στην ΕΕ μία σημαντική παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Με το πρώτο 10ετές ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 31 Μαΐου. Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι αναμένει να εκδώσει ομόλογα συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ φέτος.

Μετά την πρώτη πώληση, η ΕΕ θα εκδώσει δύο ακόμη κοινοπρακτικά ομόλογα έως το τέλος Ιουλίου.

Στη συνέχεια, η ΕΕ θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα πώλησης βραχυπρόθεσμων τίτλων μέσω δημοπρασιών.

Η ΕΕ προσέλαβε τις τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley ως από κοινού επικεφαλής διαχειριστές, ενώ η Danske Bank και η Santander θα λειτουργήσουν ως συν-επικεφαλής διαχειριστές, σύμφωνα με το υπόμνημα.