Ταμείο Ανάκαμψης: «Πράσινο φως» και από τα 27 κράτη μέλη

Ταμείο Ανάκαμψης: «Πράσινο φως» και από τα 27 κράτη μέλη
epa08924679 A person walks in front of a billboard for the European recovery plan hanging from the European Commission headquarters, also called Berlaymont building, in Brussels, Belgium, 07 January 2021. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα κοινοβούλια της Αυστρίας και της Πολωνίας ενέκριναν χθες Πέμπτη το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρόγραμμα ύψους 672 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ξεπεραστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα στήριξης, μεγέθους χωρίς προηγούμενο, με 672 δισεκ. ευρώ ενισχύσεων και δανείων που θα χορηγηθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, θα σημάνει εξάλλου την πρώτη φορά που η Ευρώπη θα προχωρήσει στην έκδοση κοινού χρέους.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη έξοδος της Κομισιόν στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων τα οποία θα διατεθούν για την εκταμίευση των πρώτων προκαταβολών στις χώρες των οποίων τα σχέδια θα έχουν εγκριθεί αναμένεται ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούνιο. Με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο θα δανείζεται περίπου 150 δισ. ευρώ.

«Με τις θετικές ψήφους των κοινοβουλίων της Αυστρίας και της Πολωνίας (…) τα 27 κράτη μέλη ολοκλήρωσαν τη διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια», ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, ο Γιοχάνες Χαν.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ είχε τη δυνατότητα να υποβάλει στις Βρυξέλλες σχέδιο επενδύσεων συνδεδεμένο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα δεκαεννέα από τα 27 κράτη μέλη έχουν ήδη υποβάλει τα προγράμματά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη θεωρία έχει προθεσμία δύο μηνών για να τα εξετάσει και να τα εγκρίνει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει κατόπιν έναν μήνα για να δώσει το δικό του πράσινο φως.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν καταθέσει όλες οι χώρες-μέλη τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Επιτροπή έχει λάβει συνολικά 18 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, δηλαδή τα 2/3. Σε «εκκρεμότητα» παραμένουν τα Σχέδια από : Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Ρουμανία και Σουηδία. Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα των εθνικών τους σχεδίων και όχι στην ταχύτητα κατάθεσής τους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όποιου κράτους-μέλους το σχέδιο εγκριθεί πρώτο, θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί.   

«Ο στόχος είναι τα κεφάλαια να αρχίσουν να διατίθενται μέσα στα καλοκαίρι», εξηγούσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, στη διάρκεια εκδήλωσης στη Λισαβόνα. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του θα «προσπαθήσουν να επιταχύνουν λιγάκι» τη διαδικασία εκτίμησης των σχεδίων επενδύσεων. «Εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν, όμως πρόκειται για περίπλοκες εκτιμήσεις», προειδοποίησε πάντως.