Ταμείο Ανάκαμψης: Τι προβλέπει η τελευταία συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος

Ταμείο Ανάκαμψης: Τι προβλέπει η τελευταία συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel (Α) συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, Είναι η πρώτη Σύνοδος με φυσική παρουσία από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προτείνει πρόταση-συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Mario Salerno Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Τα τελευταία βήματα είναι πάντα πιο δύσκολα αλλά είμαι αισιόδοξος. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατή μια συμφωνία» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τίθεται επί τάπητος ενώπιον όλων των ηγετών της Ε.Ε. με τις τελευταίες δηλώσεις να αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας για συμβιβασμό.

Πρόκειται για ένα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια που ανέρχονται στα 360 δισ. ευρώ, τα οποία συνθέτουν ένα “πακέτο” ύψους 750 δισ. ευρώ.

«Καταθέτω την τελευταία μου πρόταση σε όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. Τα τελευταία βήματα είναι πάντα πιο δύσκολα αλλά είμαι αισιόδοξος. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατή μια συμφωνία», τόνισε ο κ. Μισέλ. Είχε προηγηθεί μπαράζ επαφών και διμερών διαβουλεύσεων όπου είχε παρουσιαστεί η τελευταία προσπάθεια συμβιβασμού κατά μόνας.

«Εργαστήκαμε σε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία χθες το βράδυ, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στον χώρο της συνόδου. «Είναι πρόοδος και έχουμε ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να έλθουν σε συμφωνία. «Δείχνουν ξεκάθαρη πρόθεση να βρουν μια λύση. Είμαι θετική για τη σημερινή ημέρα, δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι στον σωστό δρόμο».

«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Κυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νέα συνάντηση είχε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί των χωρών του Νότου, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, με την ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η Αθήνα είναι στο στενό πυρήνα των εξελίξεων και των ομάδων διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε και τα ξημερώματα σε συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Αντόνιο Κόστα με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ υπενθυμίζεται αντίστοιχη συνάντηση με την ίδια σύνθεση είχε ο κ. Μητσοτάκης και το μεσημέρι της Κυριακής.

«Η Ελλάδα έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με το αυξημένο κύρος του πρωθυπουργού, διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρουν, η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγγελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τους Κόντε, Σάντσεθ και Κόστα είναι η τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων που έγιναν τις τελευταίες ώρες.

Προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις με αυτή τη σύνθεση που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου.

Επίσης, συμμετείχε ενεργά αυτό το τετραήμερο στην Ολομέλεια αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου όχι μόνο με τις χώρες του Νότου αλλά και στις ευρύτερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους φειδωλούς.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές πριν από λίγο κατατέθηκε η νέα πρόταση του Προέδρου του Σαρλ Μισέλ σε μία προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση με στόχο τη συμφωνία.