Ταμείο επενδύσεων καινοτομίας των startups προτείνει ο ΣΕΚΕΕ

Ταμείο επενδύσεων καινοτομίας των startups προτείνει ο ΣΕΚΕΕ

Ο Σύνδεσμος συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Mobile World Congress 2015 της Βαρκελώνης και διευρευνά το οικοσύστημα της καινοτομίας στην παγκόσμια αγορά.

Με αφορμή το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας, στο οποίο ο ΣΕΚΕΕ και 30 ελληνικές εταιρείες όλων των μεγεθών αναμένεται να συναντήσουν 85.000 επαγγελματίες και επιχειρηματίες του χώρου της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ο κ. Γιάννης Γιανναράκης – Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ- μίλησε για τη φετινή αποστολή του ΣΕΚΕΕ στην καταλανική πρωτεύουσα.

Ο ΣΕΚΕΕ θα δώσει το παρών για τρίτη χρονιά στο συνέδριο σε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 και να εκπροσωπήσουν οργανωμένα τις mobile επιχειρήσεις αλλά και τα ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και τις startups και να ανταποκριθούν στις διεθνείς απαιτήσεις.

Με σύνθημα του το «Growing the ecosystem» ο ΣΕΚΕΕ θέλει να δείξει πως τόσο ο σύνδεσμος όσο και εταιρείες του ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της καινοτομίας της Ελλάδας και να το συνδέσουν με την παγκόσμια αγορά. Με την συμμετοχή στο συνέδριο οι επιχειρήσεις κερδίζουν την επαφή και τη δικτύωση με μια μεγάλη αγορά που θα είναι τα κορυφαία στελέχη του κλάδου.

«Εξωστρέφεια, αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφάλαιου, συνέργειες και σύνδεση της τεχνολογίας με τους πιο παραδοσιακούς κλάδους της παραγωγής και τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η τεχνογνωσία των μελών του ΣΕΚΕΕ από το χώρο του Mobile Internet που αποτελεί κατά γενική παραδοχή τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο παγκοσμίως και πλέον ανατρεπτικό κλάδο, θα είναι βασική συνιστώσα για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ήδη από τη συνέντευξη τύπου για την παρουσία του ΣΕΚΕΕ στο Mobile World Congress, ο κύριος Γιανναράκης μίλησε για τη δημιουργία ενός Ταμείου Επενδύσεων Καινοτομίας, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτήσει με – τουλάχιστον – 200 εκατ. ευρώ τις καινοτομικές startup επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Δυστυχώς οι νέες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, κάτι που στα πρώτα τους βήματα είναι αρκετά σημαντικό. Ειδικά στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό είναι πάρα πολύ έντονο.

Κάπως έτσι, η δημιουργία ενός Ταμείου που θα επενδύει στοχευμένα στην καινοτομία είναι άμεση προτεραιότητα.

Το Ταμείο αυτό δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, καθώς ήδη υπάρχει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Ισραήλ και χρηματοδοτεί αντίστοιχες επιχειρήσεις – αποδεικνύοντας πως η νέα επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην καινοτομία πρέπει να υποστηρίζεται με κεφάλαια (κεφάλαια σποράς ή κεφάλαια που προέρχονται από Άγγελους επενδυτές).

Η προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας επενδυτικής επιτροπής υψηλού κύρους και κάθε ευρώ που φεύγει απ’ το ταμείο να ζητάει να αντικριστεί από ένα ευρώ ιδιωτικής επένδυσης.

Εκτιμά μάλιστα ότι η ιδέα αυτή μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς ήδη υπάρχουν κεφάλαια, ενώ προσθέτει ότι θα σταματήσει το «brain drain» προς το εξωτερικό, καθώς οι επενδυτές θα σταματήσουν πλέον να ζητάνε από τα ελληνικά μυαλά να μεταναστεύουν.