Το ταμείο παραμένει μείον

Το ταμείο παραμένει μείον

Αγώνας δρόμου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού παρά τη συμφωνία – Σε θολά νερά για 4 μήνες.

Μετά την…ανάσα από την έγκριση της τετράμηνης παράτασης, η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την ουσία της διαπραγμάτευσης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, διαμηνύουν ότι ουσιαστικά το παιχνίδι τώρα ξεκινάει και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει ότι θα υλοποιήσει τις, έστω…γενικόλογες δεσμεύσεις της.

Ωστόσο, εκεί ακριβώς είναι και το πραγματικό ζήτημα. Ήδη, Λαγκάρντ και Ντράγκι μιλούν για Μνημόνιο και μέτρα που πρέπει να συνεχίζουν τις πολιτικές του τρέχοντος προγράμματος και, ακόμη κι αν αλλάξουν, θα πρέπει να αντικατασταθούν από ισοδύναμα.

Το πραγματικό πρόβλημα για όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί η χώρα για το επόμενο τετράμηνο, μέχρι το τέλος Ιουνίου, αφού η εκταμίευση των όποιων δόσεων θα γίνει μόνο στη βάση της αξιολόγησης. Κατά συνέπεια, τα 16 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να βρεθούν για να αποπληρωθούν δόσεις προς το ΔΝΤ και έντοκα γραμμάτια, θα φέρουν την κατάσταση στα ταμεία του Δημοσίου, κυριολεκτικά στα όριά της.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί με δύο τρόπους: έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων και επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων. Και τα δύο ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν πρόβλημα:

– Η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει κατά 4 έως 5 δισ. ευρώ το ποσό των εντόκων γραμματίων που επιτρέπεται να εκδώσει, ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει κατά πρώτον, άδεια από την Τρόικα. Κατά δεύτερον, θα πρέπει και η ΕΚΤ να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν παραπάνω έντοκα, όταν ήδη ο Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν την έκθεσή τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

– Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή των κερδών, το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτά θα αποδοθούν στην Ελλάδα μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στην ουσία, η κυβέρνηση έχει κερδίσει μία συμφωνία χωρίς χρήματα, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται και χωρίς εναλλακτικές χρηματοδότησης, ενώ και τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση. Για το λόγο αυτό, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, πιέζει για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη νομοθέτηση της ρύθμισης οφειλών, με την ελπίδα να μπει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του Δημοσίου.

Το οικονομικό επιτελείο είναι σε εγρήγορση, καθώς, το Μάρτιο λήγουν ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ γρίφος παραμένει η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Στις τελευταίες εκδόσεις, οι ξένοι δεν παρουσιάστηκαν και το κενό καλύφθηκε αναγκαστικά από τις ελληνικές τράπεζες. Εάν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα καλύψουν το ανώτατο όριο αγοράς εντόκων, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο θα αναγκαστεί να παγώσει τις πληρωμές προς ιδιώτες, προκαλώντας εκ νέου ασφυξία στην πραγματική οικονομία.