Τάσος Τανισκίδης (INTERTAN): Το μυστικό για να γλιτώσουμε το περιβάλλον από τόνους πλαστικού

Τάσος Τανισκίδης (INTERTAN): Το μυστικό για να γλιτώσουμε το περιβάλλον από τόνους πλαστικού
Τα βιολογικά προϊόντα μίας χρήσης TESSERA bio products®, η «πράσινη ανάπτυξη» και το στοίχημα της κλιματικής αλλαγής.

Μια δεκαετία έχει σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πλανήτης Γη για να αντιστρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στο περιβάλλον η δραστηριότητα του ανθρώπου, πριν φτάσει σε σημείο που θα μετρά αντίστροφα για τη βιωσιμότητά του. Η κατασπατάληση των φυσικών πόρων, η συρρίκνωση της άγριας φύσης – σχεδόν το 70% της παγκόσμιας άγριας ζωής έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια – και η κλιματική αλλαγή υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και το αίσθημα ευθύνης που οφείλουν να καταδείξουν τα Κράτη, οι κοινωνίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

Η στροφή σε μια “πράσινη” οικονομία που οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον κρίνεται επιτακτική και όσες διοικήσεις λειτουργήσουν στην λογική του “Doing well by Doing Good” θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και την επόμενη μέρα.

Με συνεχή πορεία τεσσάρων γενεών η INTERTAN είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία, που δημιούργησε τη δική της ολοκληρωμένη σειρά βιολογικών προϊόντων μίας χρήσης, τα TESSERA bio products®. Εισάγει και διανέμει περισσότερους από 150 κωδικούς, από πέντε διαφορετικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Πρόκειται για προϊόντα, που είναι ανακυκλώσιμα, βιοδιασπώμενα ή κομποστοποιήσιμα, όπως χάρτινα, ξύλινα, προϊόντα από φυσικό bamboo, από ζαχαροκάλαμο και από φύλλα φοίνικα. Φανατικό κοινό έχουν αποκτήσει τα ξύλινα πιρούνια, τα μαχαίρια και όλα τα κουτάλια (της σούπας, του γλυκού και κυρίως του παγωτού) και τα πιάτα από ζαχαροκάλαμο, ενώ μεγάλο μερίδιο κερδίζουν καθημερινά και τα καινοτόμα χάρτινα ποτήρια, τα οποία, αντί για πλαστική εσωτερική επίστρωση, στεγανοποιούνται με μία πρωτοποριακή μέθοδο ψεκασμού με ένα γαλάκτωμα με βάση το νερό, που τα καθιστά 100% ανακυκλώσιμα.

Το 90% της διανομής απορροφάται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της HO.RE.CA. ενώ περίπου το 10% είναι διαθέσιμο προς λιανική πώληση.

«Οι Έλληνες έχουν αλλάξει πολύ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους καταναλωτές αλλά και στις επιχειρήσεις. Είμαι εντυπωσιασμένος με το πόσο ενδιαφέρον δείχνουν για παράδειγμα οι επαγγελματίες της εστίασης για τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεται να κάνουν σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση της επιχείρησής τους. Το ίδιο και οι καταναλωτές και ειδικά οι νεότεροι, είναι ακόμα πιο ευαισθητοποιημένοι. Και δεν θεωρώ, ότι είναι μία μόδα ή μία τάση» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Τάσος Τανισκίδης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της INTERTAN.

Η φωτογραφία του κ. Τανισκίδη είναι από το demo room της εταιρείας Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η φωτογραφία του κ. Τανισκίδη είναι από το demo room της εταιρείας

Αν συγκρίνουμε, όπως λέει, τους κάδους απορριμμάτων με τους κάδους ανακύκλωσης θα παρατηρήσουμε, ότι πλέον οι δεύτεροι γεμίζουν γρηγορότερα και περισσότερο, γεγονός που αποδεικνύει  ότι ο κόσμος πραγματικά νοιάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τον ρωτώ πώς η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχής γενομένης από τον Ιούλιου του 2021, αναμένεται να επηρεάσει τη δική του αγορά. Ο ίδιος μου υπενθυμίζει ότι η εν λόγω αγορά είναι αρκετά ευμετάβλητη και απρόβλεπτη καθώς επηρεάζεται άμεσα από τον καταναλωτή και τις συνήθειες του.

«Οι καταναλωτές μάς οδηγούν και η αγορά οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους. Δεδομένης της αλλαγής που επέρχεται, πιστεύω, ότι η επίδραση θα είναι θετική, γιατί ο κόσμος θα αποενοχοποιηθεί ως προς την κατανάλωση προϊόντων μίας χρήσης τα οποία θα είναι πλέον και φιλικά προς το περιβάλλον».

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Το στοίχημα της «πράσινης οικονομίας»

Αν θεωρήσουμε ότι ένα καφέ αποτελεί τη μικρογραφία μιας επιχείρησης στον κλάδο της εστίασης, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μπορούσαμε να μετρήσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα άφηνε υιοθετώντας βιοδιασπώμενες συσκευασίες. Κοινώς από πόσα κιλά  πλαστικό θα γλίτωνε, κατά προσέγγιση, τον πλανήτη σε μηνιαία βάση;

«Πολύ σημαντική ερώτηση, γιατί η απάντηση δίνει, επίσης, μία εικόνα για το πόσο μπορεί ο καθένας από εμάς να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος επιλέγοντας απλά να πιει τον καθημερινό καφέ του σε ένα οικολογικό ποτήρι. Ένα καφέ μέσης κατανάλωσης υιοθετώντας εναλλακτικές των πλαστικών συσκευασίες γλιτώνει κατά προσέγγιση σε μηνιαία βάση τον πλανήτη από 60 κιλά πλαστικό».

Ο κ. Τανισκίδης επισημαίνει ότι η ιδέα της Πράσινης Οικονομίας αποτελεί ένα νέο οικονομικό πρότυπο, βάσει του οποίου η οικονομική ανάπτυξη δεν βασίζεται στην εξάντληση των φυσικών πόρων. Για να ανταποκριθούμε, όπως λέει, στις σημερινές προκλήσεις απαιτείται ριζικός μετασχηματισμός της οικονομίας, πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο. Η μετάβαση από μια οικονομία βασιζόμενη αποκλειστικά στη χρήση και εξάντληση των πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος, σε μια πράσινη, ανταγωνιστική οικονομία, με αποδοτική χρήση πόρων και χαμηλές εκπομπές άνθρακα χρειάζεται συνοχή και ενσωμάτωση στις πολιτικές που διαμορφώνουν την οικονομία και τον τρόπο ζωής.

«Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Το ελληνικό επιχειρείν δεν απέχει από αυτό το σενάριο. Καθημερινά οι ελληνικές επιχειρήσεις υιοθετούν πρακτικές που υπαγορεύονται από την Πράσινη Οικονομία και είναι πρόθυμες να επενδύσουν για να τις εφαρμόσουν, καθώς επιφέρουν θετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες» προσθέτει.

Η εξωστρέφεια και ο Covid-19

Τα οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό και έχουν επηρεάσει σημαντικά την εξωστρέφεια της INTERTAN. Σήμερα τα TESSERA bio products® είναι τοποθετημένα στις αγορές των βαλκανικών χωρών, στην Μάλτα, στην Ισπανία και κυρίως στα Κανάρια Νησιά, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στην Φιλανδία και φυσικά στην Κύπρο με πολύ καλά μερίδια αγοράς. Στο «στόχαστρο» έχουν μπει οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου υπάρχει μεγάλη προοπτική και για το λόγο αυτό από την αρχή του έτους λειτουργεί γραφείο πωλήσεων της εταιρείας στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Το 2019 ήταν μία πολύ καλή χρονιά που έκλεισε με αύξηση περίπου 15% σε σχέση με το 2018. Ανάλογα αυξητικά φαίνεται να κινείται και η φετινή χρονιά παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

«Η εταιρεία αποφάσισε να μην πατήσει φρένο. Δεν προχωρήσαμε σε καμία αναστολή εργασίας, ούτε παγώσαμε τις αγορές μας. Εφαρμόσαμε τον σχεδιασμό οργάνωσης όπως τον είχαμε ορίσει πριν την πανδημία και για το λόγο αυτό προβήκαμε ακόμα και στις προσλήψεις που είχαμε σχεδιάσει. Διαβάζουμε καθημερινά πολύ καλά την αγορά και λόγω της ευελιξίας που χαρακτηρίζει την εταιρεία μας εστιάζουμε σε προϊόντα που είναι κάθε φορά κατάλληλα για τις συγκεκριμένες συνθήκες» επισημαίνει ο κ. Τανισκίδης.

Παράλληλα, τονίζει πως η καινοτομία είναι συνυφασμένη με την έρευνα στην παγκόσμια αγορά για νέα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υλικά. Όσο πιο οικολογικό είναι ένα προϊόν τόσο πιο καινοτόμο το θεωρεί η ομάδα της INTERTAN.

«Επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε οικολογικές λύσεις για τις take away και delivery ανάγκες των πελατών μας. Με τα λόγια του Γάλλου ωκεανογράφου Ζακ Υβ Κουστώ να μας οδηγούν, ότι δηλαδή «Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη φύση για να επιβιώσει. Σε αυτόν τον αιώνα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί, ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατεύσει» το όραμά μας για τα TESSERA bio products® είναι να γίνουν συνώνυμα των οικολογικών προϊόντων της εστίασης και να αφήσουν το θετικό τους αποτύπωμα στην προστασία του πλανήτη» καταλήγει.