Τάσος Τσουμάνης (Πλαίσιο Computers): Υποδειγματικός Μετασχηματισμός του HR για την Digital Εποχή

Τάσος Τσουμάνης (Πλαίσιο Computers): Υποδειγματικός Μετασχηματισμός του HR για την Digital Εποχή
«Η Πλαίσιο Computers, έχοντας ενσωματωμένη την τεχνολογία και την πρωτοπορία στην κουλτούρα της, γίνεται για μία ακόμα φορά φάρος στην ψηφιακή εποχή, κάνοντας ολική επαναφορά στο HR τμήμα της», αναφέρει ο Διευθυντής Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού της Πλαίσιο Computers.

Tα τελευταία 52 χρόνια η Πλαίσιο Computers µετρά τον χρόνο µέσα από επιτυχίες, καινοτοµίες και διακρίσεις. Ούτε η επέλαση της υγειονοµικής κρίσης δεν κατάφερε να ανακόψει την ανοδική της πορεία και το πέρασµα σε µια νέα εποχή. Το τµήµα HR της εταιρείας έκανε ολική επαναφορά σε Data Management & Controlling χαρίζοντας της ένα People Excellence Award 2021 και επικυρώνοντας την ηγετική της θέση.

Η πανδημία ως ευκαιρία

 Λαµβάνοντας 1.100 αιτήµατα το µήνα και περισσότερα από 50 emails καθηµερινά, ο ψηφιακός µετασχηµατισµός του HR έµοιαζε φυσική συνέχεια. Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως το 15% της πληροφορίας χανόταν σε µια διαδικασία τόσο περίπλοκη, ώστε να προκαλεί καθυστερήσεις. Το αποτέλεσµα ήταν η διόγκωση των ωρών εργασίας και η ταυτόχρονη µείωση της αποτελεσµατικότητας του τµήµατος. Ο βασικότερος, από τους πυλώνες εξέλιξης της Πλαίσιο Computers ωστόσο, είναι οι άνθρωποι. Έτσι, η εταιρεία κινητοποιήθηκε στο µέγιστο ώστε να εξελιχθεί, συνεχίζοντας να προσφέρει ένα περιβάλλον που στηρίζει τη χρήση τεχνολογίας, ώστε οι συνεργάτες της να απολαµβάνουν την ποιότητα της εργασίας τους και να µπορούν να αναπτυχθούν. Παράλληλα, επειδή το περιβάλλον του retail είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, η ψηφιακή κουλτούρα κρίνεται πλέον απαραίτητη για τον εντοπισµό και την άµεση λύση των προβληµάτων που προκύπτουν. Όλα τα παραπάνω επιλύθηκαν µέσα από την ψηφιοποίηση διαδικασιών που πλέον χαρακτηρίζονται από ευκολία, ελεύθερη πρόσβαση και διαφάνεια για όλους τους συνεργάτες σε κάθε τµήµα.

To 2021 συνεχίζουμε να δημιουργούμε innovative HR content και μέσα από την ψηφιακή μας κουλτούρα υλοποιούμε τις ιδέες μας και αναδεικνύουμε το όραμά μας!

Το People Excellence Award για το HR digitalization ήρθε ως επιβράβευση µιας αλλαγής που βοηθά όχι µόνο τα στελέχη του τµήµατος, αλλά και ολόκληρο τον οργανισµό. Ο µετασχηµατισµός αυτός, ωστόσο, δεν αποτελεί παρά ένα δείγµα της νέας εποχής της Πλαίσιο Computers που βασίζεται σε µια agile προσέγγιση που θα υιοθετηθεί σταδιακά από όλα τα τµήµατα του οργανισµού.  Όλα ξεκίνησαν µε την ψηφιακή αρχειοθέτηση που περιλαµβάνει όλους τους συνεργάτες της εταιρείας. Τα πάντα, από το βιογραφικό και την αρχική αξιολόγηση µέχρι τα αρχεία on boarding, performance κ.λπ., χτίζουν ένα πλήρες, εύχρηστο EMS (Employee Management System). Επιπλέον, οι καταχωρήσεις για αιτήµατα αδειών, απουσιών και ρεπό, καθώς και οι δηλώσεις ασθενειών, αλλά και οι βάρδιες του retail, γίνονται ψηφιακά. Όλα αυτά έγιναν πραγµατικότητα µέσα από τη χρήση εργαλείων όπως το Workable, το SAP Development και το Success Factors.

Θεαματικά αποτελέσματα

 Από τις πρώτες κιόλας ηµέρες µετασχηµατισµού του τµήµατος HR, παρατηρήθηκε δραστική µείωση του χρόνου απόκρισης, ενώ επιτεύχθηκε σωστή διάχυση της πληροφορίας µεταξύ των δοµών του οργανισµού. Επιπλέον, επετεύχθη υψηλότατο επίπεδο data management ενώ το reporting, πλέον, γίνεται «µε το πάτηµα ενός κουµπιού». Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω, οι συνεργάτες του τµήµατος απελευθέρωσαν ένα µεγάλο µέρος του workflow τους από τις επαναληπτικές εργασίες, εκτοξεύοντας παράλληλα την παραγωγικότητά τους. Απόδειξη αυτού αποτελούν οι recruiters, που µείωσαν στο 100% το χρόνο τους στη διαδικασία καταχώρησης και αρχειοθέτησης των βιογραφικών και πλέον µπορούν να αφιερώνουν ακόµα περισσότερο ποιοτικό χρόνο στις αξιολογήσεις, αλλά και να κάνουν περισσότερες συνεντεύξεις σε σχέση µε το προηγούµενο διάστηµα. Αξίζει να αναφερθεί πως µέσα στα θεαµατικά αποτελέσµατα του µετασχηµατισµού, ήταν και το NPS score του πρώτου τριµήνου που ξεπέρασε το 60.

Κίνητρο ο άνθρωπος

 Η Πλαίσιο Computers µπορεί να µετρά 52 χρόνια ύπαρξης όµως δεν σταµατά ποτέ να είναι, φύσει και θέσει, µια άκρως «νεανική» εταιρεία µε εύφλεκτα αντανακλαστικά, καινοτόµα διάθεση και αστείρευτη ενέργεια. Δεν θα µπορούσε, λοιπόν, παρά να παίρνει παράδειγµα από τις νέες γενιές και να εξελίσσεται συνεχώς για να συµβαδίζει µε τη δική τους εκπαίδευση και τρόπο σκέψης. Έτσι προσφέρει στους συνεργάτες τον χώρο και τον χρόνο για να λάµψουν, ανεβάζοντας αυτή την κουλτούρα ακόµα πιο ψηλά.