Τατάρ: Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι μέρος της πολιτικής για δύο κράτη

Τατάρ: Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι μέρος της πολιτικής για δύο κράτη
Turkish Cypriot leader Ersin Tatar gives a speech following a parade in the northern part of Cyprus' divided capital Nicosia, in the self-declared Turkish Republic of Northern Cyprus, on July 20, 2021. - Erdogan vowed to make no "concession" as he pressed for a two-state solution for Cyprus, during a visit to the divided eastern Mediterranean island. Erdogan began a two-day visit to the self-declared Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC), whose independence is only recognised by Ankara. (Photo by Iakovos Hatzistavrou / AFP) Photo: AFP
Η πολιτική των δύο κρατών στην Κύπρο στηρίζεται από (των κατεχομένων) την «προεδρία», την «κυβέρνηση» και την Τουρκία, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Τα Βαρώσια είναι μέρος της πολιτικής για δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, που ζουν δίπλα-δίπλα, είπε χθες Δευτέρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου».

Στηρίζεται από την Τουρκία

Πρόκειται για μια πολιτική, σημείωσε που στηρίζεται από την «προεδρία», την «κυβέρνηση» και την Τουρκία.

Ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειχνε πάντα την καλή της θέληση, αλλά μετά το Κραν Μοντανά φάνηκε ότι η συμφωνία σε ομοσπονδιακές βάσεις δεν μπορεί να γίνει επειδή, όπως σημείωσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται τους Τουρκοκύπριους ως ίσους.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι μετά την πανδημία, η «τδβκ» «θα ενισχυθεί» και ότι οι συνθήκες για αυτό άρχισαν να δημιουργούνται ήδη.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το 3,5% των Βαρωσίων είναι «πολιτισμένο», πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανοικτό για εγκατάσταση και ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» πρέπει να ενισχυθεί για να λαμβάνει αποφάσεις.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες αλλά πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Τα Βαρώσια βρίσκονται στο έδαφος της τδβκ και η μεταφορά της διαχείρισής τους στον ΟΗΕ αποκλείεται. Δεν μπορούσαμε να τα κρατήσουμε κλειστά για άλλα σαράντα έξι χρόνια», πρόσθεσε.

Είπε ότι εργάζονται σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με τους πρώην ιδιοκτήτες των ακινήτων σ’ αυτήν την περιοχή.

Σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η περιουσία στα Βαρώσια να δοθεί σε Τουρκοκύπριους που άφησαν τις περιουσίες τους στον νότο.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία του «υπουργικού» αξιολόγησαν το άνοιγμα των Βαρωσίων και πώς μπορεί να ενισχυθεί η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».

Πανδημία και πυρκαγιές

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση σχετικά με την πανδημία και επισήμανε ότι η πανδημία αντιμετωπίστηκε πολύ καλά.

Κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί, λέγοντας ότι το 75% έχει εμβολιαστική κάλυψη και πως υπάρχουν εμβόλια.

Εξέφρασε τέλος τη λύπη του για την πυρκαγιά στην Τουρκία, είπε ότι υπάρχει ευαισθησία στο ψευδοκράτος για το θέμα και πρόσθεσε ότι υπήρξε πυρκαγιά και στα κατεχόμενα.