BofA για ελληνικές τράπεζες: Μεγάλα περιθώρια ανόδου – Τα 3 μηνύματα που έστειλαν από το Λονδίνο
- 25/09/2025, 12:43
- SHARE

Ιδιαιτέρως θετικά μηνύματα ήταν τα μηνύματα που έστειλαν τόσο οι ευρωπαϊκές αλλά κυρίως οι ελληνικές τράπεζες στην 30ή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη CEO Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, που κράτησε τρεις ημέρες και στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.250 σύνεδροι και 127 εταιρείες…
Σύμφωνα με το σχετικό report της Bank of America, στο οποίο καταγράφονται τα σχετικά συμπεράσματα, τα διαφοροποιημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν αξία, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν πιο αμυντική στάση – αν και ο κλάδος Ζωής φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά.
Οι αποδόσεις (αφαιρουμένου του κινδύνου) δείχνουν ότι οι τράπεζες της ΕΕ παραμένουν φθηνές, με το επενδυτικό αφήγημα να βασίζεται στο ότι η Γηραιά Ήπειρος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς λίγο πάνω από το 0%.
Η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο παραμένουν εξαιρέσεις, με ανάπτυξη δανείων πάνω από 5%. Αντίθετα, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης ενδέχεται να εισέρχονται σε κύκλο απομόχλευσης.
Αυτό θα είναι βασικός παράγοντας της απόδοσης των καθαρών εσόδων τόκων (NII) στο μέλλον, μαζί με την επιστροφή σε θετικές ροές καταθέσεων. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Linder, ήταν πιο προσεκτικός όσον αφορά τα οφέλη των γερμανικών δημοσιονομικών κινήτρων, τα οποία παραμένουν αντικείμενο συζήτησης για τους επενδυτές.
Οι βρετανικές τράπεζες ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες παρά την αβεβαιότητα εν όψει του Φθινοπωρινού Προϋπολογισμού.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, λέει η BofA, έφεραν 3 βασικά μηνύματα: Οι τάσεις ανάπτυξης της καθαρής κερδοφορίας είναι ισχυρές (NII αυξάνεται YoY από το 2026, διψήφια αύξηση τελών, μέχρι 15-20 μονάδες βάσης καλύτερο CoR, διαχειρίσιμη αύξηση κόστους), επιβεβαιώθηκαν διανομές 50-60% για το 2025 (θα αυξηθούν στο μέλλον) και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει περιθώρια ανάκαμψης – έως τώρα έχει ανακτήσει μόνο το 1/3 του κεφαλαίου €100 δισ. που χάθηκε.
Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές παραμένουν ζητούμενο
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι τράπεζες της ΕΕ θα συνεχίσουν να αξιοποιούν κεφάλαια για συγχωνεύσεις/εξαγορές σε όλη την αλυσίδα αξίας σε βασικά προϊόντα.
Οι εντός κλάδου M&A είναι ένας τρόπος να αυξήσεις τα κέρδη μέσω αύξησης μεριδίου αγοράς, συνδυαστικών εσόδων και κόστους, καθώς και να προσθέσεις κλίμακα σε προϊόντα και επενδύσεις IT.
Η επιτυχία στις M&A παραμένει βασικός παράγοντας απόδοσης της τιμής: η BBVA βελτίωσε την προσφορά της για την Sabadell, ενώ η ολοκλήρωση της συμφωνίας BMPS-Mediobanca αποτέλεσε σεισμικό σοκ στην Ιταλία με επιπτώσεις που θα ξεδιπλωθούν έως τις αρχές του επόμενου έτους. Στη Γερμανία, τα εμπόδια στη συγχώνευση UniCredit-Commerzbank συνεχίζονται, απαιτείται υπομονή. Το κλίμα για την Unicredit, βέβαια, είναι τελείως διαφορετικό με την Alpha Bank.
Αξία στα διαφοροποιημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Οι επενδυτές βλέπουν αξία στα διαφοροποιημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα σε ποιοτικές εταιρείες που έχουν μείνει πίσω, όπως τα χρηματιστήρια και οι ιδιωτικές αγορές, σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον δραστηριότητας.
Οι κίνδυνοι αποδιάμεσης μέσω AI παραμένουν το κύριο θέμα συζήτησης στα χρηματιστήρια, μαζί με τη βιωσιμότητα των όγκων.
Οι μεγάλοι διαχειριστές ιδιωτικών αγορών είναι καλά τοποθετημένοι για να επωφεληθούν από τη σταδιακή βελτίωση της δραστηριότητας σε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη μακροοικονομική σαφήνεια από τους δασμούς. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην Ευρώπη στηρίζει τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων/πλούτου παρά τις δομικές προκλήσεις, καταλήγει η BofA.