ΤΧΣ: Σαουδαραβικό ενδιαφέρον για επένδυση στην Εθνική 

ΤΧΣ: Σαουδαραβικό ενδιαφέρον για επένδυση στην Εθνική 
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ανοίγει ο δρόμος για την σταδιακή αποεπένδυση του δημοσίου 

Το πρώτο βήμα για την αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες φαίνεται να γίνεται με το ποσοστό που ελέγχει στην Εθνική Τράπεζα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του moneyreview.gr της Καθημερινής εκδηλώθηκε επισήμως σαουδαραβικό ενδιαφέρον στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την απόκτηση του 20% της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πρόσφατης σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα με επικεφαλής τον πρίγκιπα, διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από τις επαφές στο πλαίσιο της επίσκεψης, πριν από ένα μήνα περίπου, το σαουδαραβικό επιτελείο είχε εκφράσει ενδιαφέρον για δυνητικές επενδύσεις και στον τραπεζικό τομέα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συστημικές τράπεζες και δη στην Εθνική Τράπεζα καθώς εκεί η συμμετοχή του δημόσιου ξεπερνά οριακά το 40% των μετοχών. Στο 27% είναι στην Πειραιώς, στο 9% στην Alpha Bank ενώ γύρω στο 1,5% είναι στην Eurobank. 

Το ΤΧΣ, που βρίσκεται στην τελική φάση για την πρόσληψη συμβούλου αναφορικά με τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες, δεν έχει λάβει συγκεκριμένη προσφορά από τον Σαουδάραβα επενδυτή. Οπότε αναμένονται οι εξελίξεις πέραν της γνωστοποίησης του επίσημου ενδιαφέροντος και η εμφάνιση τυχόν άλλης προσφοράς.