Οι «τελευταίες» στιγμές του Costa Concordia

Οι «τελευταίες» στιγμές του Costa Concordia

Το κρουαζιερόπλοιο ετοιμάζεται να φτάσει στη Γένοβα, όπου και θα αρχίσει η διάλυση του.

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia έπειτα από 4 ημέρες είναι έτοιμο να «αγκυροβολήσει» στη Γένοβα και εκεί θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την διάλυση του.

Το σκάφος ξεκίνησε το ταξίδι του υπό τα βλέμματα εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Τζίλιο για να παρακολουθήσουν τον τόσο παράξενο απόπλου. Ανάμεσά τους και πολλοί επιζήσαντες της βύθισης του σκάφους – κατά το τραγικό ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου αυτού της εταιρείας Costa Crociere, στις 13 Ιανουαρίου του 2012, έχασαν την ζωή τους 27 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος.

Μέχρι τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Γένοβας, αν και σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως η όλη διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει λόγω του ανέμου που πνέει στην περιοχή του λιμανιού της Γένοβας.

Το πλοίο πρόκειται να οδηγηθεί σε προβλήτα του λιμανιού από οκτώ συνολικά ρυμουλκά, ενώ οι επισκέπτες και κάτοικοι της πόλης που το επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία από τον ιστορικό φάρο του λιμανιού, ο οποίος ονομάζεται «Λαντέρνα», καταβάλλοντας το ποσό των πέντε ευρώ.

Στην Γένοβα βρίσκεται και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος αναμένεται να παρακολουθήσει τις τελευταίες φάσεις της εισόδου του Concordia στο λιμάνι. Τις επιχειρήσεις, παράλληλα, παρακολουθεί και ο υπεύθυνος της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι.

Υπενθυμίζεται ότι η διάλυση του κρουαζιερόπλοιου, στην πόλη αυτή της βορειοδυτικής Ιταλίας, πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον δυο χρόνια και να προσφέρει δυνατότητα απασχόλησης σε χιλιάδες εργάτες, οι οποίοι έχουν σπεύσει από όλη την Ιταλία στα γραφεία των δυο μεγαλύτερων εταιρειών που κέρδισαν την σχετική εργολαβία.

«Η περίπτωση του Costa Concordia αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή σε ό,τι αφορά το τραγικό ναυάγιο το οποίο κόστισε την ζωή σε πέντε μέλη του πληρώματος και είκοσι επτά επιβάτες. Σήμερα, όμως, με την επιτυχή έκβαση της μεταφοράς του πλοίου από το Τζίλιο στην Γένοβα αντιπροσωπεύει και την θέληση της Ιταλίας να ορθώσει και πάλι το ανάστημά της», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι.

Μέχρι στιγμής η επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia έχει κοστίσει περί το 1,5 δισ. ευρώ. Το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο ρυμουλκείται από δύο ρυμουλκά με σημαίες Ολλανδίας και Βανουάτου, ενώ στη νηοπομπή που το ακολουθεί επιβαίνουν δύτες, μηχανικοί, ιατροί όπως και ειδικοί περιβαλλοντολόγοι. Στα πλευρά του Costa Concordia έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες οι οποίοι θα ελέγχουν διαρκώς για τυχόν ρωγμές, ενώ υποθαλάσσιες βιντεοκάμερες παρακολουθούν διαρκώς προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει διαρροή τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα. Οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο σκάφος και δεν είναι στερεωμένο, όπως αποσκευές, έπιπλα, θα αιχμαλωτίζονται από ένα πελώριο δίχτυ, ενώ αισθητήρες με υπέρυθρες ακτίνες θα χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν τυχόν διαρροές πετρελαίου.

Δείτε σε βίντεο το «τελευταίο» του ταξίδι (Πατήστε τη φωτογραφία)

Δείτε ακόμα:

Ανατριχιαστικές φωτογραφίες: Μέσα στο Costa Concordia