Telegraph: Η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν αναμένει πλέον ότι θα κλειστεί συμφωνία με την ΕΕ

Telegraph: Η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν αναμένει πλέον ότι θα κλειστεί συμφωνία με την ΕΕ
epa07940089 A British-EU flag stands on a table during a debate on the last EU summit and Brexit at the European Parliament in Strasbourg, France, 22 October 2019. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tο αδιέξοδο στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών παραμένει, σε ζητήματα όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας, ο μηχανισμός ελέγχου της πιθανής συμφωνίας, το εάν το ΗΒ θα υπόκειται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς και οι εγγυήσεις για τους ισότιμους όρους του ανταγωνισμού, κατά το δημοσίευμα.

Υπουργοί της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας θεωρούν πλέον ότι δεν θα κλειστεί συμφωνία για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, καθώς απομένουν μόλις μερικές ημέρες προτού παρέλθει η προθεσμία που είχε ορίσει ο Μπόρις Τζόνσον, έγραψε χθες Τρίτη η εφημερίδα The Telegraph.

Η υπόθεση εργασίας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι δεν θα συναφθεί συμφωνία, αν και παραμένει πιθανό να κλειστεί μια πολύ «βασική» συμφωνία εάν η ΕΕ δεχθεί να κάνει παραχωρήσεις το φθινόπωρο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τζόνσον.

Το Λονδίνο προεξοφλεί πως οι εμπορικές σχέσεις του ΗΒ με την Ευρώπη θα διέπονται αφού εκπνεύσει η περίοδος μετάβασης από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εξηγείται στο δημοσίευμα.

Η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου.

Οι διμερείς σχέσεις ορίζονται το τρέχον διάστημα με βάση τη διευθέτηση για την περίοδο μετάβασης, που προέβλεπε την παραμονή σε ισχύ σε αδρές γραμμές του status quo ante προκειμένου τα δύο μέρη να μπορέσουν να διαπραγματευθούν νέους κανόνες.

Όμως το αδιέξοδο στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών παραμένει, σε ζητήματα όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας, ο μηχανισμός ελέγχου της πιθανής συμφωνίας, το εάν το ΗΒ θα υπόκειται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς και οι εγγυήσεις για τους ισότιμους όρους του ανταγωνισμού, κατά το δημοσίευμα.

Το Λονδίνο επιδιώκει τη σύναψη συμφωνιών για το εμπόριο με χώρες εκτός ΕΕ και διαμηνύει πως δεν εννοεί να διατηρήσει σε ισχύ τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ή να συμμορφώνεται προς αυτούς οπωσδήποτε.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε προχθές Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα συνεχίσει να διεξάγει με εποικοδομητικό τρόπο συνομιλίες με την ΕΕ για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, ωστόσο συμπλήρωσε πως το ΗΒ δεν είναι διατεθειμένο να απεμπολήσει κυριαρχικά του δικαιώματα ως ανεξάρτητο κράτος.