Τελεσίγραφο για μέτρα έως τις 20 Φεβρουαρίου ή αδιέξοδο

Τελεσίγραφο για μέτρα έως τις 20 Φεβρουαρίου ή αδιέξοδο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται στην Μάλτα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Το σενάριο καθυστερήσεων μέχρι να στερέψουν τα ελληνικά δημόσια ταμεία δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι.

Το τελεσίγραφο των θεσμών επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα, όπου η Άνγκελα Μέρκελ ήταν σαφής ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, το μήνυμα των δανειστών είναι ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει με τους δικούς τους όρους, δηλαδή με το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ψήφιση από τώρα των μέτρων ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ, που αφορούν σε περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου.

Οι δανειστές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αφήσουν το χρόνο να κυλήσει, ακόμη και έως το καλοκαίρι, καθώς, όπως εκτιμούν, όταν η Αθήνα “ξεμείνει” από ρευστό θα συμφωνήσει τελικά στα μέτρα.

Στο ίδιο κλίμα αναμένεται να κινηθεί και το ΔΝΤ, με τη Ντέλια Βελκουλέσκου να εισηγείται στο ΔΣ της Δευτέρας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει το Ταμείο σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι προσδοκίες για επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα είναι πολύ χαμηλές, ενώ ελάχιστοι πλέον είναι εκείνοι που βλέπουν ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν πως στο αισιόδοξο σενάριο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία έως τις αρχές Μαρτίου, η οποία θα μπορούσε να επικυρωθεί σε ένα έκτακτο Eurogroup έως τις 10 Μαρτίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση γίνεται από δύσκολης έως επικίνδυνη, καθώς ξεκινά το εκλογικό “καλεντάρι” που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο με τις γερμανικές εκλογές και η Ελλάδα χάνει οριστικά την ευκαιρία για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά και το στοίχημα της ανάπτυξης για το 2017, ενώ τα σενάρια του Grexit θα αρχίσουν να φουντώνουν και πάλι.