Τελεσίγραφο Πούτιν στην Ευρώπη: Σταματά η παροχή φυσικού αερίου μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Τελεσίγραφο Πούτιν στην Ευρώπη: Σταματά η παροχή φυσικού αερίου μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις
8120374 19.02.2022 Russian President Vladimir Putin is pictured in a situation center at the Moscow Kremlin as they watch strategic deterrence force drills, ballistic and cruise missiles have been launched during the drills, in Moscow, Russia. Aleksey Nikolskyi / Sputnik (Photo by Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε αυτό που όλοι περίμεναν, μετά από τις δικαιολογίες για βλάβες στους αγωγούς.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη δεν θα επανέλθουν “πλήρως” μέχρι η Δύση να πάρει πίσω τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

“Τα προβλήματα ξεκίνησαν εξ αιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών” είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα παραπάνω σχόλια είναι η πιο σκληρή τοποθέτηση από πλευράς Ρωσίας που έχουμε δει ως τώρα, από την εισβολή κατά του Κιέβου μέχρι σήμερα. Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω “τεχνικής βλάβης”, κάνοντας λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις επεισκευές των -γερμανικών κατασκευής- τουρμπινών, στον Καναδά.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να βρεθεί τεχνική διέξοδος στο όλο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χειραγωγεί τις εταιρείες ενέργειας. Τώρα, ο Πεσκόφ ζητά πλήρη άρση των κυρώσεων. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν “αναταραχή” και πως αρνούνται να δώσουν τεχνικές εγγυήσεις ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

“Επιδεινώνονται οι οικονομικές σχέσεις και το στάτους των επιχειρηματιών μας. Δυστυχώς, οι απλοί άνθρωποι στις δυτικές χώρες θα πρέπει να απευθύνουν ερωτήματα προς τους ηγέτες τους”, είπε ο Πεσκόφ.