Τελεσίγραφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για στάση πληρωμών

Τελεσίγραφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για στάση πληρωμών
European Council President Donald Tusk talks during a news conference after an EU-CELAC Latin America summit in Brussels, Belgium June 11, 2015. REUTERS/Eric Vidal - RTX1G2U0

Ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μια “κρίσιμη” κατάσταση, όπως είπε, να καταλήξει σε μια διευθέτηση με τους πιστωτές της, καθώς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία η χώρα θα οδηγηθεί “σε στάση πληρωμών”, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

“Πλησιάζουμε το σημείο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιλέξει αυτή που θεωρώ ότι είναι μια καλή πρόταση” των πιστωτών, “ή να οδηγηθεί απευθείας σε στάση πληρωμών”, είπε ο Τουσκ, που αποφάσισε χθες να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης αφιερωμένη στην Ελλάδα.

“Δεν απομένουν παρά μερικές ημέρες (…). Το παιγνίδι του ισχυρότερου πρέπει να σταματήσει”, πρόσθεσε ο Τουσκ.

Η απάντηση του Μαξίμου

«Αναμενόμενες, προβλέψιμες και αχρείαστες επί της ουσίας» χαρακτήρισε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος τς προειδοποιήσεις των δανειστών μετά το τελεσίγραφο που έθεσε στην Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει του έκτακτου Eurogroup και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα, στελέχη της κυβέρνησης αναμένουν την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.