Τέλη Νοέμβρη τα δύσκολα για τη διαπραγμάτευση

Τέλη Νοέμβρη τα δύσκολα για τη διαπραγμάτευση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (Α) στην συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016», στην Βουλή, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Γιατί το δημοσιονομικό μπαίνει τώρα στην ατζέντα και από την Κομισιόν - Τι υποστηρίζουν κοινοτικές πηγές στο FortuneGreece.

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο κλείνει σήμερα η πρώτη φάση της δεύτερης αξιολόγησης, με το κουαρτέτο να δίνει ραντεβού για μετά τα μέσα Νοέμβρη, με πιθανότερο όμως το ενδεχόμενο, να επιστρέψει προς τα τέλη του επόμενου μήνα.

Τα ζητήματα μόλις που άνοιξαν, ενώ, για άλλη μια φορά, η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το δημοσιονομικό ήρθε να προστεθεί ως “κερασάκι στην τούρτα” στα ήδη δύσκολα μέτωπα των διαρθρωτικών αλλαγών, που περιλαμβάνουν τα εργασιακά, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια, καθώς η κυβέρνηση δεν περίμενε να τεθεί σε αυτή τη φάση τουλάχιστον από την Κομισιόν, αλλά μόνο από το Δ.Ν.Τ. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν πλήρως τους προβληματισμούς του Δ.Ν.Τ και ζητούν να συζητηθούν τα δημοσιονομικά, διαμηνύοντας, μάλιστα, σε κάθε περίπτωση, ότι το Μεσοπρόθεσμο θα συμφωνηθεί σε αυτή την αξιολόγηση και θα είναι ένα από τα προαπαιτούμενα.

Κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι “φυσικά και θα συζητήσουμε τα δημοσιονομικά, για να δούμε τυχόν αποκλίσεις, όμως δεν υπάρχει από πλευράς Βρυξελλών καμία τάση δραματοποίησης της συζήτησης”. Άλλωστε, όπως συμπληρώνουν, “η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ευρωπαίους και κανείς δεν θέλει να ξαναφουντώσει η εστία”. Για το λόγο αυτό θα επιχειρήσουν να κατεβάσουν τους τόνους σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, χωρίς όμως να βιάζονται για το κλείσιμο. Αυτό, όπως υποστηρίζουν θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση και το κατά πόσο θα προχωρήσει με τα συμφωνηθέντα.

Επί της ουσίας, πάντως, η…κανονική αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει με την επιστροφή του κουαρτέτου, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν “συγκεκριμένο πλάνο μέτρων και όχι μια γενική αποτύπωση του πού βρισκόμαστε”, όπως τονϊζουν πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων.