Τελικά χρησιμοποιεί κανένας Bitcoin για τις αγορές του;

Τελικά χρησιμοποιεί κανένας Bitcoin για τις αγορές του;
epa06416056 Commemorative souvenir mock bitcoins are displayed in a 'Bitcoin Museum' next to a bitcoin ATM at a shopping mall in Mong Kok, Kowloon, Hong Kong, China, 04 January 2018. According to local media, People's Daily, China’s ruling Communist Party mouthpiece, lashed out at bitcoin on Wednesday, labelling the volatile cryptocurrency a bubble. Bitcoin investors are on alert to see whether Beijing will take further action against cryptocurrencies, such as shutting down bitcoin 'mines', the energy-hungry operations that can create bitcoin by solving complex mathematical problems by using vast banks of computers. EPA/ALEX HOFFORD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Bitcoin μετατρέπεται γρήγορα σε βασικό προϊόν (commodity) και αυτό αρχίζει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται.

του Chris Morris

Ο δημιουργός του Bitcoin ήθελε το κρυπτονόμισμα να χρησιμοποιείται ακριβώς όπως τα μετρητά – για την αγορά και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών. Και για ένα μικρό χρονικό διάστημα ήταν πράγματι έτσι. (Η πρώτη αγορά ήταν δύο πίτσες Papa John – για 10.000 Bitcoin).

Σήμερα, όμως, το Bitcoin μετατρέπεται γρήγορα σε βασικό προϊόν (commodity) και αυτό αρχίζει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται. Σκεφτείτε το εξής: Οι επενδυτές «σπρώχνουν» χρήματα στην αγορά χρυσού εδώ και χρόνια, αλλά δεν βλέπετε πολλούς ανθρώπους να πληρώνουν με το σπάνιο μέταλλο όταν αγοράζουν έναν νέο καναπέ.

Οι συναλλαγές Bitcoin, συνολικά, είναι σίγουρο ότι αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών των συναλλαγών είναι η αγορά και η πώληση νομισμάτων από traders. Η χρήση τους για υπηρεσίες (και εδώ παρακάμπτουμε τις ύποπτες συναλλαγές που γίνονται στο dark web) έχει περιορισθεί από τα υψηλά τέλη χρήστη.

Οι χρεώσεις συναλλαγών Bitcoin για συναλλαγές peer-to-peer σημείωσαν έντονη άνοδο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σκαρφαλώνοντας από τα 1,13 δολάρια, κατά μέσο όρο, την 1η Οκτωβρίου στα 34,10 δολάρια στις 23 Δεκεμβρίου. Αυτό αποθάρρυνε τη χρήση του κρυπτονομίσματος και οδήγησε μερικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Steam – της δημοφιλούς υπηρεσίας ψηφιακής διανομής για παιχνίδια -, να σταματήσουν να δέχονται Bitcoin.

Έκτοτε, τα τέλη έχουν υποχωρήσει ραγδαία και την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μόλις 20 σεντ, σύμφωνα με την Bitinfocharts. Αυτό σημαίνει ότι τα τέλη βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό 12μήνου.

Θα αναζωογονήσει αυτή η εξέλιξη την αγορά; Μένει να το δούμε. Με την πρόσφατη ανάκαμψη της αξίας του Bitcoin, οι κάτοχοί του θα δυσκολευτούν να αντισταθούν στο ενδεχόμενο να διατηρήσουν τα Bitcoin τους με την ελπίδα να εξασφαλίσουν σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον.