Πότε θα γίνει τελικά η IPO των 2 τρισ. δολαρίων;

Πότε θα γίνει τελικά η IPO των 2 τρισ. δολαρίων;

Η είσοδος της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο υποτίθεται ότι θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία, όμως κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί.

της Grace Dobush

Η Saudi Arabian Oil Co. σχεδίαζε κάποτε να προβεί στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο, με αποτίμηση αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, τότε, η Aramco – όπως είναι γνωστή η δημόσια σαουδαραβική επιχείρηση – ανέβαλλε την IPO της από το τρέχον έτος στο επόμενο, και τώρα ο CEO της εταιρείας αρνείται να αποκαλύψει το πότε θα πραγματοποιηθεί η αρχική δημόσια προσφορά.

Ο Amin Nasser δήλωσε στο CNBC ότι η Aramco παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς. Όμως, αυτή καθυστερεί επ’ αόριστον εξαιτίας των σχεδίων της εταιρείας να αγοράσει μερίδιο 70% στην εταιρεία πετροχημικών Saudi Basic Industries (SABIC) από το δημόσιο ταμείο επενδύσεων του βασιλείου.

Η SABIC είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στη Σαουδική Αραβία και το συγκεκριμένο μερίδιο μεταφράζεται σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Nasser δήλωσε στους Financial Times ότι οι διαπραγματεύσεις για την τιμή δεν έχουν αρχίσει ακόμα.

Η Aramco είχε στόχο να συγκεντρώσει μέχρι και 100 δισεκατομμύρια δολάρια με την αρχική δημόσια προσφορά της, αλλά δεν ήταν ποτέ σαφές σε ποιο χρηματιστήριο επρόκειτο να εισαχθεί η εταιρεία. (Και παρατηρητές της Γουόλ Στριτ πίστευαν ότι μια αποτίμηση ύψους 1-1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν πιο ρεαλιστική).

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman θέλει να κάνει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας πιο βιώσιμη και λιγότερο επικεντρωμένη στα ορυκτά καύσιμα.

Ο Nasser δήλωσε στο CNBC ότι η Aramco έχει ήδη προετοιμαστεί για την αρχική δημόσια εγγραφή, με τη μετατροπή της σε μετοχική εταιρεία, τον διορισμό νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου, και την πραγματοποίηση ελέγχου των αποθεματικών της από τρίτους.

«Όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την εισαγωγή της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο έχουν ολοκληρωθεί. Το γεγονός αυτό σας δείχνει τη δέσμευση της κυβέρνησης ως προς τη συγκεκριμένη προοπτική», δήλωσε ο Nasser.

Ο ίδιος όμως αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών.