Τελικά σημείωσε η ομιλία του Τραμπ τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία;

Τελικά σημείωσε η ομιλία του Τραμπ τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία;
epa06486971 US President Donald J. Trump (R) delivers the State of the Union address as US Vice President Mike Pence (L) looks on in the chamber of the US House of Representatives in Washington, DC, USA, 30 January 2018. This is the first State of the Union address given by US President Donald J. Trump and his second joint-session address to Congress. EPA/WIN MCNAMEE / POOL

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται πως ναι, ωστόσο οι αριθμοί τον διαψεύδουν για άλλη μία φορά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανοποιημένος από την ομιλία του στο Κογκρέσο και εννοεί να το κάνει γνωστό – με κίνδυνο να εμφανίζεται ανακριβής σε ένα ιδιαίτερα προσφιλές του θέμα: τις θεαματικότητες.

«Ευχαριστώ όλους για τα κομπλιμέντα και τα σχόλια για την ομιλία για την κατάσταση του Έθνους», έγραψε σήμερα το πρωί στο Twitter ο Aμερικανός πρόεδρος, τη μεθεπομένη της ομιλίας του.

«45,6 εκατομμύρια άνθρωποι την παρακολούθησαν, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία», πρόσθεσε.

Όμως, αν δει κανείς τους αριθμούς του ινστιτούτου Nielsen, που αποτελούν σημείο αναφοράς, τρεις από τους προκατόχους του τα είχαν καταφέρει καλύτερα με τις θεαματικότητες στην πρώτη ομιλία τους για την κατάσταση του Έθνους.

Συγκεκριμένα ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον το 1994 (45,8 εκατομμύρια), ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ W. Μπους το 2002 (51,8 εκατομμύρια) και ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα το 2010 (48 εκατομμύρια) είχαν καταγράψει υψηλότερες θεαματικότητες.

Αυτή η γοητεία που ασκεί στον Αμερικανό πρόεδρο -και πρώην παρουσιαστή τηλεπαιχνιδιού- η αριθμητική αποτίμηση των εμφανίσεών του, φέρνει στο νου μια απίστευτη πολεμική που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του.

Πικαρισμένος από τις φωτογραφίες του πλήθους που παρακολούθησε την ορκωμοσία του ως προέδρου και ήταν φανερά μικρότερου από εκείνο που είχε παρακολουθήσει την ορκωμοσία του Ομπάμα οκτώ χρόνια νωρίτερα, είχε αναθέσει στον εκπρόσωπό του Σον Σπάισερ να απαντήσει.

Μπροστά στους έκπληκτους δημοσιογράφους, αυτός ο τελευταίος είχε υποστηρίξει -με εξαιρετικά επιθετικό τόνο- ότι το πλήθος του Ντόναλντ Τραμπ ήταν μεγαλύτερο, ότι τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λάθος και ότι η συζήτηση έχει κλείσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP