Οριστική ρήξη προ των πυλών; Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 30% στην ΕΕ και φέρνει αναβρασμό στις αγορές – Συστάσεις από UBS
- 14/07/2025, 16:18
- SHARE

Σε νέα φάση κλιμάκωσης περνούν οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμών 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές από την 1η Αυγούστου. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την εκπνοή της προσωρινής αναστολής των δασμών της «Ημέρας της Απελευθέρωσης» και υπερβαίνει κατά πολύ το 20% που είχε αρχικά προαναγγελθεί τον Απρίλιο.
Η εξέλιξη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν πρόκειται για διαπραγματευτικό τακτικισμό ή για πραγματική πρόθεση εφαρμογής του μέτρου, δεδομένου ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών βρίσκονται σε εξέλιξη. Μέχρι πρότινος, το κλίμα έδειχνε να βελτιώνεται, με την ΕΕ να εξετάζει ένα μοντέλο συμφωνίας αντίστοιχο εκείνου με το Ηνωμένο Βασίλειο, με δασμούς 10% και ποσοστώσεις σε συγκεκριμένους τομείς.
Ωστόσο, η αιφνιδιαστική παρέμβαση Τραμπ κινδυνεύει να τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα και να προκαλέσει την αντίδραση των Βρυξελλών με αντίμετρα. Αναλυτές της UBS, σε σενάριο βάσης, θεωρούν πιθανή την επίτευξη συμφωνίας ή την παράταση της προθεσμίας, με εφαρμογή δασμών περίπου 10% σε επιλεγμένους κλάδους, όπως τα αυτοκίνητα, ο χάλυβας, το αλουμίνιο και ο χαλκός. Η φαρμακευτική βιομηχανία αναμένεται προς το παρόν να εξαιρεθεί.
Ακόμη και σε αυτό το «ήπιο» σενάριο, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει περιορισμένη, λόγω της επιδείνωσης της εξωτερικής ζήτησης και της μειωμένης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Ως αντίβαρο, η UBS εκτιμά ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική, τα προγράμματα στήριξης όπως το νέο δημοσιονομικό πακέτο της Γερμανίας και η ισχυρή αγορά εργασίας θα διατηρήσουν την ανάπτυξη ελαφρώς πάνω από το 1%, με την ΕΚΤ να προχωρά σε νέα μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, το δυσμενές σενάριο επιβολής και διατήρησης δασμών 30% ενδέχεται να οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση. Η Polymarket δίνει πιθανότητες κάτω του 50% στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ η UBS εκτιμά ότι σε αυτό το ενδεχόμενο η ανάπτυξη το β’ εξάμηνο θα μπορούσε να καταστεί αρνητική. Το πιθανό ντόμινο σε επενδύσεις, εμπιστοσύνη και προσλήψεις θα επιβαρύνει την πορεία της οικονομίας και θα αυξήσει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για πιο επιθετική νομισματική χαλάρωση, ίσως και προς το 1%.
Συστάσεις της UBS
Η τράπεζα συστήνει διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων και αξιοποίηση περιόδων μεταβλητότητας για στρατηγικές τοποθετήσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι και η μακροζωία. Για σταθερό εισόδημα, προτείνει ομόλογα υψηλής ποιότητας διάρκειας 4-5 ετών σε δολάρια και 4-7 ετών σε ευρώ, στερλίνες και φράγκα.
Στις μετοχές, ο άμεσος αντίκτυπος θεωρείται διαχειρίσιμος, καθώς επηρεάζεται μικρό μέρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Αντίθετα, ο έμμεσος κίνδυνος μέσω της παγκόσμιας επιβράδυνσης παραμένει υπαρκτός. Ως εκ τούτου, η UBS θεωρεί την υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών ευκαιρία για είσοδο σε ποιοτικούς τίτλους, ιδίως σε βιομηχανία και τεχνολογία.
Στο πεδίο των νομισμάτων, η αυξημένη αβεβαιότητα ευνοεί το ελβετικό φράγκο, το γιεν και τον χρυσό. Η UBS προβλέπει υποχώρηση του δολαρίου λόγω πιθανής μείωσης επιτοκίων από τη Fed και τοποθετείται υπέρ ενίσχυσης του ευρώ, ακόμη και προς τα 1,20 δολάρια τα επόμενα τρίμηνα.