Τέλος εποχής για την Apivita με την αποχώρηση του Νίκου Κουτσιανά

Τέλος εποχής για την Apivita με την αποχώρηση του Νίκου Κουτσιανά
Photo:

Πουλήθηκε το μειοψηφικό πακέτο μετοχών που κατείχε ο Νίκος Κουτσιανάς και πλέον νέος πρόεδρος στην Apivita που ίδρυσε ο Ελληνας επιχειρηματίας ανέλαβε ο Manuel Puig.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική δήλωση του CEO της εταιρείας Herve Lesieur «τo 2017, η Exea, εταιρεία χαρτοφυλακίου της Οικογένειας Puig, εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της APIVITA, ο ιδιοκτήτης της οποίας Νίκος Κουτσιανάς έμεινε ως μειοψηφικός μέτοχος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Το Δεκέμβριο του 2020, βάσει συμφωνίας μεταξύ των μελών, η Exea εξαγόρασε το πακέτο μετοχών του Νίκου Κουτσιανά και νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται ο Manuel Puig.

»Όλοι μας ευχαριστούμε τον κύριο Νίκο Κουτσιανά για όλα αυτά τα χρόνια στην APIVITA, την οποία ίδρυσε με τη γυναίκα του Νίκη το 1979. Η APIVITA είναι ένα cult brand («μάρκα λατρείας») που προσφέρει φυσικές λύσεις ομορφιάς από μελισσοκομικά προϊόντα και μεσογειακά φυτικά εκχυλίσματα ενισχυμένα με κοσμητολογία αιχμής ως μία καινοτόμα υπεύθυνη εταιρεία (η APIVITA είναι B Corp από το 2017). Η εταιρεία αναπτύσσει σημαντικά τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές, ειδικά στην Ευρώπη και στην Ασία.

»Όλοι μας ευχόμαστε στον κύριο Νίκο Κουτσιανά επιτυχίες στις επόμενες επιχειρηματικές του δραστηριότητες», καταλήγει.

Το 1979, μαζί με τη σύζυγό του Νίκη, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν την Apivita· το όνομα της εταιρείας προκύπτει από τις λατινικές λέξεις Apis (μέλισσα) και Vita (ζωή). Σημαίνει «η ζωή της μέλισσας».

Στα πρώτα μεταφοιτητικά του χρόνια, μέσα από τις 400 κυψέλες που διέθετε στο χωριό του, τα Γαβράκια Δοκομού, ο φαρμακοποιός Νίκος Κουτσιανάς, είδε στην κοινωνία της μέλισσας και την επικονίαση τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργήσει επιχειρηματικά.

«Μεταφέραμε τη δραστηριότητα της μέλισσας στη δουλειά μας. Επικονιάσαμε την επιχειρηματική δραστηριότητα με μία άλλη ηθική. Δεν δημιουργήσαμε την Apivita για να κονομήσουμε• συστήσαμε την εταιρεία για να δημιουργήσουμε με σεβασμό στους ανθρώπους και τον πλανήτη και να ανταμειφθούν οι κόποι μας» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο Fortune το 2014.

Οι ιδρυτές, επένδυσαν στις έννοιες της αειφορίας και της αξιοποίησης της ελληνικής χλωρίδας, δημιουργώντας ένα brand που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, έχοντας πλέον παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει και εδραιώσει πάνω από τριακόσια φυσικά προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά, «παντρεύοντας» σ’ αυτά πρώτες ύλες από μελισσοκομικά προϊόντα, εκχυλίσματα από ελληνικά βότανα, αγνά αιθέρια έλαια και πολλές πράσινες καινοτομίες και ευρεσιτεχνίες.

Το Natural Pharmacy, το Juice Bar, η αίθουσα “Ιπποκράτης”, το Nature’s Hair Studio & Beehive SPA συμπυκνώνουν την ξεχωριστή φιλοσοφία του καταστήματος Τhe Apivita Experience Store.

Οι σταθμοί του

1972
Ανοίγει το πρώτο φαρμακείο, στην οδό Κατεχάκη 56. Γνωρίζεται με τη μετέπειτα σύζυγό του Νίκη, επίσης φαρμακοποιό.

1979
Ιδρύεται η Apivita.

1992
Κυκλοφορεί η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων «Aromatherapy», βασισμένη σε φυτικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια.

2002
Η Apivita έχει παρουσία σε επτά χώρες (σήμερα σε δεκατρείς – και ανοίγονται προοπτικές για άλλες οκτώ χώρες).

2003
Τα προϊόντα της Apivita διατίθενται σε 4.000 φαρμακεία ανά την Ελλάδα.

2013
Ολοκληρώνεται η ανέγερση του νέου βιοκλιματικού εργοστασίου στο Μαρκόπουλο Αττικής.

2017
Ξεκινά η στρατηγική συνεργασία με τον ισπανικό όμιλο PUIG.

*Oι φωτογραφίες είναι από τη φωτογράφιση του ζεύγους Κουτσιανά στο The Apivita Experience Store για το Fortune Greece Δεκεμβρίου 2014.