Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ – Δεν θα είναι ξανά υποψήφια του CDU

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ – Δεν θα είναι ξανά υποψήφια του CDU
epa07129352 German Chancellor Angela Merkel speaks during a press conference after the board meeting of Christian Democratic Union (CDU) party in Berlin, Germany, 29 October 2018. According to reports, Merkel will not run for re-election as chairwoman of the CDU at the party convention on 07 December 2018. EPA/HAYOUNG JEON

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε την οριστική της απόφαση να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος.

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας το τέλος της 13ετούς κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή πολιτική.

«Κατά πρώτον, στο επόμενο συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο, δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία της CDU», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματός της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα εκλογικά αποτελέσματα των δύο τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων του Οκτωβρίου στην Βαυαρία και την Έσση.

«Κατά δεύτερον, αυτήν η τέταρτη θητεία είναι η τελευταία μου ως καγκελαρίου της Γερμανίας. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία, ούτε υποψήφια για το κοινοβούλιο, και…δεν θα επιδιώξω άλλα πολιτικά αξιώματα», είπε.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε ότι οι αποφάσεις της έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στους μελλοντικούς της στόχους.

Παραδεχόνενη ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στην Βαυαρία και την Εσση ήταν απογοητευτικά, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συνέβη μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου έτους.

Η καγκελάριος δεν θα επιλέξει τον διάχοδό της

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα επιλέξει τον διάδοχό της στην προεδρία της CDU, πόστο που αποτελεί το εφαλτήριο για την καγκελαρία, δήλωσε η ίδια.«Αισθάνομαι ότι η φάση αυτή είναι πλήρης ευκαιριών και αυτό είναι καλό διότι δεν τις είχαμε πριν από 18 χρόνια», δήλωσε η καγκελάριος.

Ένα πρόσωπο προσκείμενο στην Μέρκελ, η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, και ένας επικριτής της και υποστηρικτής της στροφής προς τα δεξιά, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία της CDU.

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Η κυρία Μέρκελ παραιτείται από το λάθος αξίωμα», δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και ζήτησε από το CDU, υπό τη νέα του ηγεσία, να ανοίξει τον δρόμο είτε για νέες εκλογές είτε για μια «νέα αρχή της κυβέρνησης». Η κατάρρευση του μεγάλου συνασπισμού δεν πρέπει να παραταθεί, πρόσθεσε.

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, τονίζοντας ότι θα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις.

Για «καλή είδηση» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Γιεργκ Μόιτεν και προέβλεψε ότι πλησιάζει η ώρα που η κυρία Μέρκελ θα αποχωρήσει και από την Καγκελαρία, καθώς «αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα σημάδια των καιρών».