Τέλος οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες για τη General Electric

Τέλος οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες για τη General Electric

Η General Electric προχωρά σε κατάργηση της χρηματοοικονομικής της επιχειρηματικής μονάδας, σε μια στρατηγική μετατόπιση-ορόσημο.

του Γκόφρι Σμιθ

Οι μετοχές της τέταρτης πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο αντέδρασαν θετικά στα νέα για τη ριζική αναδιάρθρωση, καθώς επιστρέφει στις βιομηχανικές της ρίζες.

Η General Electric Co. πρόκειται να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής μονάδας GE Capital για να δημιουργήσει μια «απλούστερη, πιο πολύτιμη εταιρεία» που θα επικεντρώνεται στις βασικές βιομηχανικές δραστηριότητες της, σε μια απόφαση-ορόσημο τόσο για την εταιρεία και, ίσως, ολόκληρη την οικονομία.

Η GE ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει πάνω από τα τέσσερα πέμπτα της ενδοεταιρικής της τράπεζας – της έβδομης μεγαλύτερης στις ΗΠΑ – μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θέτοντας τέλος στην εποχή που εξαρτιόταν από τις δεξιότητες του ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού της τμήματος για να παραγάγει τα μισά από τα λειτουργικά της κέρδη.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα λάβει από τις χρηματοοικονομικές της δραστηριότητες πρόκειται να επιστραφεί πίσω στους μετόχους, κυρίως μέσα από ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία. Οι μετοχές της εταιρείας, οι οποίες δεν ακολουθούσαν την ανοδική πορεία του S&P 500 κατά τα τελευταία δύο χρόνια, εκτοξεύτηκαν πάνω από 8% την Παρασκευή, κλείνοντας σε υψηλά επτά ετών.

Ωστόσο, ο οίκος Moody’s Investor Service υποβάθμισε το χρέος της εταιρείας κατά μια βαθμίδα σε Α1 από Aa3, λέγοντας ότι τα «πιο επιθετικά» νέα σχέδια ευνοούν τους κάτοχους μετοχών αντί τους ομολογιούχους.

Το πρόγραμμα επαναγοράς αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο να μαλακώσει το κόστος των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με την αναδιάρθρωση. Περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε σε φόρους, καθώς η εταιρεία επαναπατρίζει τα κέρδη από τις επιχειρήσεις της σε όλο τον κόσμο.

Η GE είχε ήδη δώσει ενδείξεις πέρυσι σχετικά με την πορεία που σκόπευε να ακολουθήσει, δεδομένου ότι αγόρασε το γαλλικό μηχανολογικό γίγαντα Alstom έναντι 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της εταιρείας. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να κλείσει το καλοκαίρι, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζεφ Ίμελτ σε ένα αναλυτή την Παρασκευή.

Ο Ίμελτ είπε ότι η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την πώληση, όσο τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και ο επιχειρηματικός κόσμος κατακλύζεται με ρευστότητα.

«Πιστεύουμε ότι η αγορά έχει δίκιο και θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Ίμελτ.

Μέχρι το 2018, το ποσοστό των κερδών της GE που προέρχεται από βασικές βιομηχανικές δραστηριότητες θα έχει αυξηθεί σε πάνω από 90%, από λίγο πάνω από 50% πέρυσι.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η GE έχει ως στόχο να αντλήσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια από την GE Capital, με τη μορφή μερισμάτων προς τη μητρική εταιρία. Ξεκίνησε τη διαδικασία την Παρασκευή με την πώληση ακινήτων στοιχείων ενεργητικού αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην The Blackstone Group και τη Wells Fargo & Co. Λέγεται ότι είναι κοντά στην πώληση εμπορικών ακινήτων επιπλέον αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άλλους επενδυτές.

Το μόνο που θα μείνει από την GE Capital στο τέλος της τριετίας θα είναι τα τμήματα «κάθετης» χρηματοδότησης επιχειρήσεων – η GE Capital Aviation Services, η Energy Financial Services και η Healthcare Equipment Finance – που σχετίζονται άμεσα με τις βασικές βιομηχανικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Το σχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει ότι η GE Capital δεν θα έχει πλέον το πρόσθετο κανονιστικό βάρος του να είναι ένα «συστημικά σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» – μια ετικέτα που πήρε το 2013, καθώς η κυβέρνηση επέβαλε νέες ακριβές κεφαλαιακές απαιτήσεις στα πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Οι απαιτήσεις αυτές έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στη μείωση της κερδοφορίας της GE Capital.