Τέλος η έντυπη έκδοση του Playboy

Τέλος η έντυπη έκδοση του Playboy
epa03611894 'Playboy' magazines are ready to be sold to customers at a street kiosk in Jerusalem, Israel, 06 March 2013. The international magzine for the first time this week has launched its first edition in Hebrew. EPA/ABIR SULTAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εξέλιξη αυτή συζητιόταν εδώ και καιρό, αλλά επισπεύστηκε με την έλευση του κορωνοϊού.

του Chris Morris

Το γνωστό περιοδικό Playboy, το οποίο αποτέλεσε κομμάτι της σεξουαλικής επανάστασης, κλείνει την έντυπη έκδοσή του και ρίχνει ένα μέρος της ευθύνης για αυτή την απόφαση στον κορωνοϊό.

Αν και η βασική αιτία είναι μια συνολική επιβράδυνση στις πωλήσεις των έντυπων εκδόσεων των περιοδικών, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η απόφαση επισπεύστηκε εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στην παραγωγή περιεχομένου και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το Playboy θα μεταβεί σε digitalonly έκδοση μετά από το επόμενο τεύχος που θα βγει στα περίπτερα, αν και σχεδιάζει να βγάλει έντυπες (θεματικές, μη τακτικές) εκδόσεις και το 2021.

«Την περασμένη εβδομάδα, καθώς έγινε σαφέστερη η αποδιοργάνωση της παραγωγής περιεχομένου και της εφοδιαστικής αλυσίδας μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκαστήκαμε να επιταχύνουμε μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει εσωτερικά εδώ και καιρό» είπε ο Ben Kohn, CEO της Playboy Enterprises σε ανάρτησή του στο Medium. «Με τα δεδομένα αυτά κατά νου, αποφασίσαμε ότι το ανοιξιάτικο τεύχος του 2020 … θα είναι η τελευταία έντυπη έκδοσή μας».

Το Playboy εξέδωσε το πρώτο τεύχος του το 1953, τραβώντας αμέσως την προσοχή του κόσμου με γυμνές φωτογραφίες της Marilyn Monroe. Στις πολύ καλές μέρες του, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, πουλούσε πάνω από 7 εκατ. αντίτυπα τον μήνα.

Όμως, η άνοδος του διαδικτύου και οι ανταγωνιστές που δεν δίσταζαν να δημοσιεύουν πιο… πικάντικες φωτογραφίες έπληξαν ανεπανόρθωτα την εταιρεία. Ο ιδρυτής του Playboy, Hugh Hefner, ο οποίος πέθανε το 2017, πούλησε την επιχείρηση σε μια εταιρεία συμμετοχών το 2011 και μεταβίβασε και το γνωστό Playboy Mansion. Η οικογένειά του πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές στην εταιρεία το 2018. Και το περιοδικό έγινε τριμηνιαίο στις αρχές του 2019.

Το μεγαλύτερο στοιχείο ενεργητικού της εταιρείας παραμένει το σήμα κατατεθέν της. Το γνωστό λογότυπο με το λαγουδάκι είναι διαθέσιμο σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών αγαθών και αποφέρει πολλά έσοδα. Ο Kohn επεσήμανε ότι το Playboy «τροφοδοτεί ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες άνω των 3 δις. δολαρίων».