Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για Ισραήλ και Ιταλία

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για Ισραήλ και Ιταλία
21 December 2021, Lower Saxony, Göttingen: A customer wears an FFP2 mask in a shop. As of today, FFP2 masks are mandatory in retail stores in Lower Saxony. Photo: Swen Pförtner/dpa (Photo by Swen Pförtner / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Τερματίζεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, σε Ισραήλ και Ιταλία, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ενημέρωσε σήμερα τους πολίτες του ότι μπορούν να σταματήσουν να φορούν μάσκες για την Covid-19 σε εσωτερικούς χώρους, στη δεύτερη τέτοια αναθεώρηση αφού το μέτρο ήρθη προσωρινά και στη συνέχεια επανήλθε σε ισχύ πέρυσι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς, δημόσιους χώρους θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο και υπόκειται στην έγκριση κοινοβουλευτικής επιτροπής, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Η χρήση μάσκας θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική σε χώρους με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως τα αεροσκάφη, τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι Ισραηλινοί μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα στους εξωτερικούς χώρους από τον Απρίλιο του 2021. Τον περασμένο Ιούνιο, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους καταργήθηκε για δύο εβδομάδες και το μέτρο επανήλθε σε ισχύ λόγω της έξαρσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 που καταγράφουν οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχει μειωθεί σε περίπου 4.500 από πάνω από 15.000 στα τέλη Μαρτίου.

Ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων ασθενών COVID-19 έχει επίσης μειωθεί και διαμορφώθηκε χθες στους 222 συγκριτικά με 296 στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Περίπου το 64% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ θεωρείται εμβολιασμένο, σύμφωνα με το υπουργείο. Το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί μια τέταρτη δόση εμβολίου τον Ιανουάριο. Ο συνολικός αριθμός νεκρών λόγω της πανδημίας στο Ισραήλ ανέρχεται σε 10.647.

Ιταλία: Την πρωτομαγιά η άρση του μέτρου

Ο Ιταλός υφυπουργός υγείας Αντρέα Κόστα, σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, επιβεβαίωσε ότι από την Πρωτομαγιά θα σταματήσει να ισχύει η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους.

«Θεωρώ ότι το να περάσουμε από μια υποχρεωτική χρήση σε ένα ειδος σύστασης, είναι η σωστή επιλογή, διατηρώντας ίσως ακόμη την υποχρέωση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς», τόνισε ο Κόστα. Εξήγησε ότι το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας μπορεί να παραμείνει σε ισχύ γενικότερα σε κλειστούς χώρους, όπου συνήθως υπάρχει πολυκοσμία.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την ασφάλεια, διότι ο κορωνοϊός δυστυχώς κυκλοφορεί ακόμη», συμπλήρωσε ο Ιταλός υπουργός Υποδομών Ενρίκο Τζοβανίνι.