Τέλος και επίσημα στην ελεύθερη μετανάστευση εργαζομένων στη Βρετανία από την Ε.Ε.

Τέλος και επίσημα στην ελεύθερη μετανάστευση εργαζομένων στη Βρετανία από την Ε.Ε.
epa07907041 Anti-Brexit demonstrators stand in front of the European Commission to claim to stop the Brexit in Brussels, Belgium, 09 September 2019. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νομοσχέδιο καταργεί από το 2021 τα ειδικά δικαιώματα μετανάστευσης που είχαν οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε., Ισλανδία, Νορβηγία και Λίχτενσταϊν) και της Ελβετίας. Τι θα γίνει με τους αλλοδαπούς νοσηλευτές την εποχή του κορωνοϊού.

Νομοσχέδιο με το οποίο τερματίζεται η ελεύθερη μετανάστευση των εργαζομένων από την Ε.Ε., ενέκριναν χθες οι βουλευτές στη Βρετανία, σε μια ψηφοφορία που έφερε στο φως το θέμα των αλλοδαπών νοσηλευτών και γιατρών εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Το νομοσχέδιο καταργεί από το 2021 τα ειδικά δικαιώματα μετανάστευσης που είχαν οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε., Ισλανδία, Νορβηγία και Λίχτενσταϊν) και της Ελβετίας.

Ωστόσο δεν εξηγεί με λεπτομέρειες τα νέα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιτρέπεται ή όχι η μετανάστευση εργαζομένων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη παρουσιάσει το προσχέδιο ενός συστήματος με βαθμούς, το οποίο θα ευνοεί τους υποψήφιους που ασκούν κάποιο ιδιαίτερα εξειδικευμένο επάγγελμα.

Η μετανάστευση από τις πιο φτωχές χώρες της Ε.Ε. ήταν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υποσχέθηκε σήμερα ένα «πιο αυστηρό, πιο δίκαιο και πιο απλό» σύστημα, το οποίο «θα παίξει ζωτικής σημασίας ρόλο» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του οι Εργατικοί διά στόματος του Νικ Τόμας- Σίμοντς απάντησαν ότι το νομοσχέδιο «απειλεί το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) την ώρα που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Προκειμένου κάποιος να μεταναστεύσει στη Βρετανία θα πρέπει να έχει ετήσιο μισθό τουλάχιστον 25.600 λίρες (28.600 ευρώ), δηλαδή λιγότερο από τον μέσο μισθό στη Βρετανία, αλλά πολύ περισσότερο από όσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα τη υγείας.

Λίγο περισσότερο από το 13% των εργαζόμενων στο NHS είναι αλλοδαποί και το 5,5% πολίτες Ε.Ε.

Η Πατέλ υπογράμμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μια επιταχυμένη διαδικασία παροχής βίζας για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Επίσης η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα παραταθεί αυτόματα για έναν χρόνο η βίζα των επαγγελματιών αυτών εφόσον λήγει κάποια στιγμή από τώρα έως τον Οκτώβριο.

Ανακοινώθηκε το νέο παγκόσμιο δασμολογικό καθεστώς για τη μετά το Brexit εποχή

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο δασμολογικό καθεστώς για τη μετά το Brexit εποχή που θα αντικαταστήσει τους εξωτερικούς δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας δασμούς ύψους 10% στα αυτοκίνητα αλλά μειώνοντας την επιβάρυνση σε εισαγωγές της εφοδιαστικής αλυσίδας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες η εμπορική της πολιτική καθοριζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία προχωρά στη διαπραγμάτευση συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με χώρες σε όλο τον κόσμο και σκοπεύει να έχει καταλήξει σε συμφωνίες που θα καλύπτουν το 80% του βρετανικού εμπορίου μέσα σε τρία χρόνια.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το νέο καθεστώς, γνωστό ως Παγκόσμιος Δασμός του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Global Tariff/UKGT), θα είναι απλούστερο και φθηνότερο σε σχέση με τον Ενιαίο Εξωτερικό Δασμό της ΕΕ. Θα αφορά χώρες με τις οποίες δεν υπάρχει καμία συμφωνία και θα αίρει όλους τους δασμούς που είναι κάτω του 2%.

«Ο νέος Παγκόσμιος Δασμός μας θα ευνοήσει τους Βρετανούς καταναλωτές και τα νοικοκυριά μειώνοντας τη γραφειοκρατία και το κόστος χιλιάδων προϊόντων της καθημερινότητας», ανέφερε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας.

Το νόμισμα αναφοράς του UKGT θα είναι η στερλίνα και ο δασμός θα θεσμοθετηθεί αργότερα φέτος ενώ θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021.