Μέτωπο Βερολίνου – Κομισιόν για το μπλόκο στη συγχώνευση της γαλλικής Alstrom με τη Siemens

Μέτωπο Βερολίνου – Κομισιόν για το μπλόκο στη συγχώνευση της γαλλικής Alstrom με τη Siemens
epa07024924 The world's first hydrogen fuel cell train on its way to Bremervoerde, northern Germany, 16 September 2018. Alstom today presented the world's first hydrogen fuel cell train Coradia iLinit in Bremervoerde. The Coradia iLint, built by Alstom in Salzgitter, Germany, is equipped with fuel cells which convert hydrogen and oxygen into electricity, thus eliminating pollutant emissions related to propulsion. From 17 September onwards, two such trains will enter commercial service according to a fixed timetable in Lower Saxony. EPA/DAVID HECKER

Αντίδραση από τη Γερμανία μετά την απόρριψη του σχεδίου. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για να αλλάξουν οι κανόνες ανταγωνισμού.

Η γαλλική εταιρεία κατασκευής τρένων Alstom ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει η σχεδιαζόμενη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της στον κλάδο των σιδηροδρόμων με τη γερμανική Siemens μετά το βέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της ΕΕ να μπλοκάρει τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με τη Siemens και ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στη δική της στρατηγική ανάπτυξης.

«Είναι προφανώς ένα πισωγύρισμα για τη βιομηχανία στην Ευρώπη. Η Alstom, μαζί με τη Siemens, είναι πεπεισμένη ότι η συναλλαγή θα δημιουργούσε ουσιαστική αξία για τον παγκόσμιο κλάδο μεταφορών, την ευρωπαϊκή βιομηχανία σιδηροδρόμων, τους πελάτες και τους ταξιδιώτες χωρίς να πλήττει τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό», ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Η Alstom θα σχεδιάσει τον εαυτό της σε ένα νέο μέλλον και θα καθορίσει έναν στρατηγικό οδικό χάρτη, περιλαμβανομένης και της σωστής διάθεσης κεφαλαίων», ανέφερε η Alstom σε ανακοίνωση.

Άμεση αντίδραση από το Βερολίνο

Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει τους κανόνες περί ανταγωνισμού προκειμένου να διευκολύνονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και να δημιουργηθούν κολοσσοί στην Ευρώπη που να μπορούν να ανταγωνιστούν εταιρίες από την Κίνα και τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Σεβόμαστε την απόφαση και την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να σκεφθούμε και να αποφασίσουμε για τις μελλοντικές αλλαγές επί των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού», δήλωσε ο Αλτμάιερ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Συμφώνησα με τον Γάλλο συνάδελφό μου Μπρουνό Λεμέρ ότι θα ετοιμάσουμε μια κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία με στόχο να γίνει μια επικαιροποιημένη προσαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου ανταγωνισμού».

Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι δεν ήθελε να επεκταθεί περαιτέρω στα θέματα ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη υπόθεση της Siemens και της Alstom μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δύο εταιρίες, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα τασσόταν υπέρ μιας δεύτερης προσπάθειας για μια συγχώνευση.

«Βρίσκομαι σε επαφή εδώ και πολλές εβδομάδες με τον Γάλλο συνάδελφό μου, με ανθρώπους που είναι επικεφαλής στην Κομισιόν καθώς και με εταιρίες, και θα συνεχίσουμε τη δουλειά αυτή και είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα για μια καλή και βιώσιμη λύση», δήλωσε ο Αλτμάιερ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι σωστή η συνένωση δυνάμεων στην Ευρώπη, και πιστεύουμε ότι είναι σωστό οι δύο μεγάλες εταιρίες να συνεργαστούν στον τομέα της τεχνολογίας σιδηροδρόμων και σηματοδότησης, διότι μόνο τότε θα είναι αρκετά μεγάλες και ισχυρές για να σταθούν απέναντι στους ανταγωνιστές τους παγκοσμίως», δήλωσε ο Αλτμάιερ.