Τέλος στα τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τέλος στα τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιούχους

Θα αντικατασταθούν από το περιουσιολόγιο της εφορίας – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών από το 2014. Τη θέση του μηχανισμού των τεκμηρίων θα πάρει το περιουσιολόγιο της εφορίας, το οποίο ήδη «στήνει» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία και όλες οι βασικές δαπάνες των φορολογούμενων όπως τα δάνεια του, οι καταθέσεις ακόμη και οι λογαριασμοί για φως, νερό, τηλέφωνο κ.α.

Με το περιουσιολόγιο επίσης η εφορία ανοίγει για κάθε φορολογούμενο ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα, και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής).

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να τεθεί ένα οριστικό τέλος στον μηχανισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία μπορεί να συνέβαλαν σε κάποιο βαθμό στην αύξηση των εσόδων αλλά σε κάθε περίπτωση δεν επέτυχαν τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ενώ συνδέθηκαν και με αδικίες σε βάρος φορολογούμενων.

Τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν καταρχήν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ θα εξακολουθήσουν θα παίζουν τον ρόλο εφεδρικού ελεγκτικού συστήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στουρνάρας: «Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων»

Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:
Για τον προσδιορισμό του «κεφαλαίου» κάθε έτους, αθροίζονται τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο, τα χρηματικά ποσά που έχουν αποκτηθεί αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, από την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κ.λπ., καθώς και οποιοδήποτε άλλο ποσό, το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί.

Από το άθροισμα όλων αυτών των ποσών εισοδημάτων και εσόδων, αφαιρούνται οι αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, καθώς, επίσης, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών και για την αποπληρωμή δανείων. Το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των παραπάνω δαπανών, είναι το «μη αναλωθέν κεφάλαιο» που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος.