Τέλος στη ρύθμιση των 100 δόσεων με απόφαση των θεσμών

Τέλος στη ρύθμιση των 100 δόσεων με απόφαση των θεσμών

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Τέλος στις προθέσεις της κυβέρνησης να επεκτείνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία βάζουν οι θεσμοί, υποστηρίζοντας ότι οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις μπορούν να διογκώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο καλώντας παράλληλα τους οφειλέτες να εξυπηρετούν τις οφειλές τους ή να ενταχθούν σε κάποια από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις (των 12 ή 24 δόσεων).

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δανειστές είχαν πιέσει το προηγούμενο διάστημα και κατάφεραν να γίνει αυστηρότερη η διαδικασία για όσους έχουν οφειλές ή δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου 2016 η νομοθεσία έγινε ακόμα πιο σκληρή για τους οφειλέτες, καθώς όσοι είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση αυτή, οι οποίοι και θα δημιουργήσουν νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017, καλούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το αργότερο 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Μετά το πέρας των 15 ημερών χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον δεν έχουν πληρώσει.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία. Ωστόσο, όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μία μέρα, τότε η ρύθμιση χάνεται. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση διατηρείται μόνο αν ο φορολογούμενος ρυθμίσει τις νέες οφειλές του σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία “τρέχουν” με ρυθμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Όμως προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των οφειλών ή διαφορετικά να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους δανειστές, έχει προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών του Δημοσίου, ενώ ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για το 55% των οφειλετών.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ που έχει στόχο την αύξηση των εσόδων, έχουν ξεκινήσει:

• Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.

• Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

• Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.

• Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων – βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.

• Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο.

Eκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει και το φαινόμενο της μη καταβολής εισφορών στα ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το δεύτερο τρίμηνο του έτους να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ.

Οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που “τρέχουν”, αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249.

Από την άλλη, οι 88.217 έχουν ήδη “χαθεί”, ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451, σχεδόν το 50%, βρέθηκαν εκτός.