Τέλος στη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας

Τέλος στη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας

Διαδικτυακά το ασφαλιστικό ιστορικό του κάθε πολίτη.

Καταργείται, από την 1η Ιουνίου 2014, η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, καθώς, με την εφαρμογή του νέου συστήματος «Άτλας» που εγκαινιάστηκε επίσημα σήμερα, η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων θα γίνεται πλέον online από τους ίδιους τους παρόχους υγείας. Έτσι, μπαίνει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις ουρές των ασφαλισμένων.

Ακόμη, από τον φετινό Νοέμβριο, οι νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1994, θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της ασφάλισής τους από την πρώτη ημέρα του ασφαλιστικού βίου τους. Περιορίζεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για την απονομή των συντάξεων καθώς, ακόμη και σε περιπτώσεις σύνθετης διαδοχικής ασφάλισης θα χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες για την έκδοση της σύνταξης, ενώ τώρα απαιτούνται μήνες έως και τρία χρόνια.

Για «πραγματική επανάσταση και θεμελιακή αλλαγή στη λειτουργία του ασφαλιστικού» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας το νέο σύστημα και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική για το υπουργείο Εργασίας». «Πρόκειται για την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες, για ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, καθώς αξιοποιούνται συνολικά περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας. «Η απαράδεκτη διαδικασία, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, της αναμονής για απονομή σύνταξης τελειώνει για πάντα και η απονομή σύνταξης καθίσταται ζήτημα ημερών, μετατρέπεται σε μία απλή διαδικασία χωρίς ενδιάμεσους, γραφειοκρατία και βασανιστική πολύχρονη ταλαιπωρία» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr