«Τέλος στην ανοχή»: Η κυβέρνηση θέλει να στείλει σκληρό μήνυμα για τη βία στα πανεπιστήμια
- 04/05/2025, 09:32
- SHARE

Σε νέα τροχιά τίθεται η στρατηγική της κυβέρνησης για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, μετά τη βίαιη επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική. Το απόγευμα της Κυριακής συγκαλείται νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, με το Μαξίμου να έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για άμεσες ανακοινώσεις. Στο επίκεντρο της νέας πολιτικής βρίσκονται οι συνέπειες για όσους επιδεικνύουν παραβατικές συμπεριφορές, είτε είναι φοιτητές είτε μέλη των Ιδρυμάτων.
«Η λέξη-κλειδί είναι η συνέπεια», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, προαναγγέλλοντας αυστηρές ποινές τόσο σε πειθαρχικό όσο και σε ποινικό και αστικό επίπεδο. Παράλληλα, εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων σε Ιδρύματα που δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα Σχέδια Ασφαλείας, ενώ για φοιτητές που συλλαμβάνονται για βαριά αδικήματα, τίθεται υπό εξέταση ακόμη και η αποβολή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε ξεκάθαρα: «Δεν μπορούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στα ΑΕΙ και να είναι συμφοιτητές τους άνθρωποι που κάνουν δολοφονικές επιθέσεις».
Η ανακοίνωση συνοδεύεται από καταγγελίες της φοιτητικής κοινότητας, που ζητά αυστηρά μέτρα. «Τα πανεπιστήμια είναι για φοιτητές, όχι για κουκουλοφόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά η φοιτήτρια Ειρήνη Αγγελή. Από την πλευρά τους, πρυτανικές αρχές όπως του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΠΘ ζητούν ελεγχόμενη είσοδο, ενεργοποίηση των Σχεδίων Ασφαλείας και αποφασιστικότητα από τις διοικήσεις.
Ακαδημαϊκοί όπως ο Πάνος Τσακλόγλου κάνουν λόγο για μετατροπή των ΑΕΙ «από χώρο ανταλλαγής ιδεών σε πεδίο φασιστικών πρακτικών», ενώ ο Κοσμήτορας της Νομικής, Παναγιώτης Γκλαβίνης, τονίζει την ανάγκη περιορισμού πρόσβασης στους χώρους.
Η αντιπολίτευση, ωστόσο, ασκεί σφοδρή κριτική. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στην ασφάλεια, κάνοντας λόγο για «εργαλειοποίηση» των επεισοδίων. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ χαρακτήρισε την κυβερνητική στάση «απόπειρα αποπροσανατολισμού», ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για «φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας».
Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι από το 2019 έχει καταργηθεί το «άσυλο ανομίας» και έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες αστυνομικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα καμία ενεργή κατάληψη.