Τέλος στην «ειδική μεταχείριση» των Ευρωπαίων βάζει η Βρετανία – Ποιους θα δέχεται μετά το Brexit

Τέλος στην «ειδική μεταχείριση» των Ευρωπαίων βάζει η Βρετανία – Ποιους θα δέχεται μετά το Brexit
TOPSHOT - Postcards featuring the World War II British slogan "Keep Calm and Carry On" are seen outside a newsagents in London, on 24 June, 2016. Britain voted to break away from the European Union on June 24, toppling Prime Minister David Cameron and dealing a thunderous blow to the 60-year-old bloc that sent world markets plunging. / AFP / LEON NEAL (Photo credit should read LEON NEAL/AFP/Getty Images) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα σαρωτικό πλάνο που αλλάζει εντελώς όλα όσα γνωρίζαμε, παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση.

 

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας εδώ και δεκαετίες, τερματίζοντας την “ειδική μεταχείριση” για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στις επιχειρήσεις χρόνο για να προσαρμοστούν στα σχέδια που θα εφαρμοστούν μετά το Brexit.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση θα δώσει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που αφορά το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά οι βασικές αποφάσεις που αφορούν κάποιους από τους όρους εισδοχής μεταναστών (ετήσιο εισόδημα, χρονική ισχύς βίζας κ.α.) δεν θα γίνουν γνωστές πριν το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και οι εργοδότες, δεν θα μπορούν να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υπάλληλοί τους, ώστε να διασφαλίσουν μακροχρόνια βίζα, αλλά ούτε και το κατώτατο όριο του ετήσιου εισοδήματός που θα πρέπει να έχουν, το οποίο αναμένεται να οριστεί περίπου στις 30.000 λίρες.

Το σύστημα μετανάστευσης που θα ισχύει μετά το Brexit, θα μπει σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2021, αλλά μόλις λίγους μήνες πριν την ημερομηνία αυτή θα γίνουν γνωστά τα ακριβή νούμερα. Αντί αυτού, σχεδιάζεται ένα 12μηνο πρόγραμμα δέσμευσης για τις επιχειρήσεις και το σύστημα υγείας. Επίσης για αργότερα αναβάλλονται αποφάσεις που αφορούν τα οφέλη που θα δικαιούνται οι πολίτες της ΕΕ, τους κανόνες για τους φοιτητές και θέματα σχετικά με τις συντάξεις των εκπατρισμένων Βρετανών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Independent», ο υπουργός Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ, που παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο τα κυβερνητικά έγγραφα για το νομοσχέδιο, παραδέχτηκε ότι δεν περιλαμβάνεται συγκεκριμένος στόχος που να μειώνει τον αριθμό μεταναστών σε «κάτω από δεκάδες χιλιάδες» (όπως έχει δεσμευτεί η πρωθυπουργός, προκαλώντας σειρά διαφωνιών και αντιδράσεων). Είπε, ακόμη ότι θα ξεκινήσει – στις αρχές του 2019 – μία διαδικασία συζητήσεων με τις επιχειρήσεις, που θα κρατήσει 12 μήνες.

Με το νέο σύστημα, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που θα πηγαίνουν στη Βρετανία να εργαστούν θα πρέπει να έχουν “σπόνσορα” κάποια εταιρεία που θα τους προσλάβει. Δεν θα υπάρχει όμως ανώτατο όριο στον αριθμό των ειδικευμένων εργαζομένων μεταναστών.

 

Το πρόγραμμα προσωρινής εργασίας θα περιλαμβάνει σειρά περιορισμών, διευκρίνισε η κυβέρνηση: οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν μόνιμα στη Βρετανία, να φέρουν στη χώρα την οικογένειά τους ή να έχουν πρόσβαση σε ορισμένους κοινωνικούς πόρους. Θα αναθεωρηθεί το 2025 και ενδέχεται να τερματιστεί, αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Οι προσωρινοί μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από τη Βρετανία για ένα διάστημα 12 μηνών, πριν επιδιώξουν να επιστρέψουν, αποκτώντας και πάλι προσωρινή βίζα εργασίας.

Οι υπήκοοι χωρών της ΕΕ δεν θα χρειάζονται τουριστική βίζα για να επισκεφθούν τη Βρετανία για διάστημα έως και έξι μηνών ενώ οι Ιρλανδοί θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να εργάζονται ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.