Τέλος στις φορολογικές αυθαιρεσίες κατά τους ελέγχους εισοδήματος

Τέλος στις φορολογικές αυθαιρεσίες κατά τους ελέγχους εισοδήματος

Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ υποχρεώνει τους ελεγκτές να εφαρμόζουν διαφορετικό φόρο σε περιπτώσεις που η προέλευση των χρημάτων είναι προφανής.

Τέλος σε φορολογικές αυθαιρεσίες κατά τους ελέγχους εισοδήματος βάζει η φορολογική διοίκηση, μετά και από σύμφωνη απόφαση του ΣτΕ.

Μέχρι σήμερα, όταν εντοπίζονταν ποσά που δεν προέκυπταν από τις φορολογικές δηλώσεις, θεωρούνταν αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και φορολογούνταν ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (26% ή 33%).

Πλέον, μία νέα εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υποχρεώνει τους ελεγκτές να εφαρμόζουν διαφορετικό φόρο στις περιπτώσεις που η προέλευση των χρημάτων είναι προφανής, ακόμα και αν δεν έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το skai.gr όταν σε ένα συμβόλαιο πώλησης αναγραφόταν ως τίμημα η αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι το τελικό ποσό που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν σημαντικά υψηλότερο, ένα ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ μπορεί να είχε πωληθεί 250.000 ευρώ αλλά ο πωλητής εμφάνιζε στην φορολογική του δήλωση μόνο τις 200.000.

Οι ελεγκτές που εντόπιζαν τα επιπλέον 50.000 ευρώ, τα θεωρούσαν αυτομάτως αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και τα φορολογούσαν ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές από 26%-33%.

Η εγκύκλιος καλεί τώρα τους ελεγκτές να εφαρμόζουν σε αυτές τις περιπτώσεις φόρο μεταβίβασης αντί για φόρο αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας.

Το ίδιο θα ισχύει και στις περιπτώσεις αδήλωτου εισοδήματος από πώληση μετοχών, ομολόγων, λοιπών περιουσιακών στοιχείων ή και λήψη δανείου που θα φορολογούνται με τους αντίστοιχους φορολογικούς συντελεστές.