Τέλος στο ανοδικό σερί της Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Τέλος στο ανοδικό σερί της Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της Fed
The numbers are displayed after the closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on October 10, 2018 in New York. - Wall Street stocks plunged Wednesday, with major indices losing more than three percent in a selloff prompted by the sudden jump in US interest rates. At the closing bell, the Dow Jones Industrial Average had lost 3.1 percent or 830 points to finish at 25,613.35, in the biggest fall since February. (Photo by Bryan R. Smith / AFP) (Photo credit should read BRYAN R. SMITH/AFP/Getty Images)

Οι απώλειες των μετοχών διευρύνθηκαν μετά την ανακοίνωση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Τέλος στο ανοδικό σερί τριών ημερών έδωσε ο S&P 500, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο τεχνολογικός Nasdaq έπειτα από δύο ημέρες κερδών. Κόντρα στην τάση πήγε ο Dow Jones, σημειώνοντας οριακά κέρδη.

Οι απώλειες των μετοχών διευρύνθηκαν μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία διατήρησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια όπως ευρέως αναμενόταν αλλά σημείωσε ότι “αναμένει περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις στο εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων”.

Αναλυτικά, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 10,92 μονάδων στις 26.191 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 7,06 μονάδες ή 0,3% στις 2.806 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 39,87 μονάδες ή κατά 0,5% στις 7.530 μονάδες.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο εύρος του 2 – 2,25%. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η νομισματική αρχή έδωσε έμφαση στην ισχυρή οικονομία χωρίς να ανατρέψει τις προσδοκίες της αγοράς πως η επόμενη αύξηση των επιτοκίων -η τέταρτη κατά σειρά- θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται και πως η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με έντονο ρυθμό, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed.

Η Fed είχε αποφασίσει τον Σεπτέμβριο να αυξήσει το επιτόκιο σε ένα εύρος μεταξύ 2-2,25%. Σήμερα Πέμπτη οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα, με ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής.

Χθες Τετάρτη η Wall Street κατέγραψε κέρδη, μετά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, που ήταν κατά βάση σύμφωνο με τις προβλέψεις και απομάκρυνε την αβεβαιότητα, η οποία επιβάρυνε το επενδυτικό αίσθημα. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο διαιρεμένο Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν της πλειοψηφία τους στη Γερουσία.