Τέλος στο παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60% – 40% – Tα funds αυξάνουν στο 7% την έκθεσή τους στα cryptos  

Τέλος στο παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60% – 40% – Tα funds αυξάνουν στο 7% την έκθεσή τους στα cryptos  
Photo: pixabay.com
Tα ψηφιακά υπό διαχείριση assets θα ξεπεράσουν τα 312 δισεκ. δολ. μέχρι το 2026...

Το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο «60% μετοχές / 40% ομόλογα», δηλαδή ο συνδυασμός μετοχών και ομολόγων, βασικό στήριγμα της επενδυτικής στρατηγικής των funds εδώ και δεκαετίες, «τελειώνει», καθώς τα κρυπτονομίσματα «διεκδικούν» χώρο και τον παίρνουν…

Με τις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές, προκειμένου να έχουν όφελος από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Και τα cryptos προσφέρονται, παρά την υψηλή μεταβλητότητα την οποία παρουσιάζουν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα hedge funds σχεδιάζουν να αυξήσουν σημαντικά την έκθεσή τους σε κρυπτονομίσματα έως το 2026, παρά την πρόσφατη μεγάλη πτώση στις τιμές και τα σχέδια για νέους περιορισμούς από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Έρευνα σε 100 hedge funds, που διενεργήθηκε από τον διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων Intertrust, διαπιστώνει ότι τα χαρτοφυλάκια, την επόμενη πενταετία, θα περιέχουν κατά 7,2% κρυπτονομίσματα. Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, τα ψηφιακά υπό διαχείριση assets θα ξεπεράσουν τα 312 δισεκ. δολ.

Μάλιστα, το 17% των hedge funds σκοπεύουν η έκθεσή τους σε Bitcoin, Ethereum κ.λπ. να ξεπεράσει το 10%.

Σε κάθε περίπτωση, «προς το παρόν, οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα παραμένουν περιορισμένες και αφορούν πελάτες που έχουν υψηλή ανοχή στον κίνδυνο», αναφέρει η Morgan Stanley.

Το χαρτοφυλάκιο 60-40 του Jack Bogle

Ο ιδρυτής της δημοφιλούς επενδυτικής εταιρείας Vanguard, δημιουργός των πρώτων αμοιβαίων κεφαλαίων δείκτη, και υπέρμαχος των απλών επενδυτικών μεθόδων χαμηλού κόστους, ήταν από του πρώτους που πρότειναν μία απλή κατανομή «60% μετοχές / 40% ομόλογα» ως την καλύτερη πρόταση που εξισορροπεί ρίσκο και μακροπρόθεσμη απόδοση για τους ιδιώτες. Αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς για όλα τα άλλα χαρτοφυλάκια σήμερα.