Τέλος στο ρωσικό αέριο για την ΕΕ: Απαγορεύονται οι νέες συμφωνίες εντός του 2025

Τέλος στο ρωσικό αέριο για την ΕΕ: Απαγορεύονται οι νέες συμφωνίες εντός του 2025
Light bulb on next to lit gas cooker, with coins next to it. Energy and gas costs, cost increases. Photo: Shutterstock
Οι νομικές προτάσεις αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σταματήσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ περιέγραψε την Τρίτη αξιωματούχος της Κομισιόν στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, η Κομισιόν θα υποβάλει νομική πρόταση για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η Επιτροπή θα φέρει νομική πρόταση για την απαγόρευση νέων συμφωνιών για ρωσικό φυσικό αέριο και των υφιστάμενων συμβολαίων spot έως τα τέλη του 2025.

Λεπτομέρειες για το σχέδιο της Κομισιόν θα δημοσιευτούν αργότερα μέσα στην Τρίτη, ενώ οι νομικές προτάσεις αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση τον Ιούνιο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος υποστήριξε πως το σχέδιο ενισχύει τους στόχους της ΕΕ για ενεργειακή ανεξαρτησία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι νομικές προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Το μέγεθος της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Το Reuters σημειώνει πως η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές μεταφορές άνθρακα και πετρελαίου μέσω θαλάσσης, αλλά όχι στο φυσικό αέριο λόγω της αντίθεσης της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες λαμβάνουν ρωσικές προμήθειες μέσω αγωγών και λένε ότι η μετάβαση σε άλλους προμηθευτές θα αυξήσει τις τιμές της ενέργειας. Οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη έγκριση και από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Περίπου το 19% του φυσικού αερίου της Ευρώπης εξακολουθεί να προέρχεται από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού TurkStream και των μεταφορών LNG  πολύ χαμηλότερο από το περίπου 40% που παρείχε η Ρωσία πριν από το 2022 και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Αλλά οι Ευρωπαίοι αγοραστές εξακολουθούν να έχουν συμβάσεις «take-or-pay» με την Gazprom, οι οποίες απαιτούν από εκείνους που αρνούνται τις παραδόσεις φυσικού αερίου να πληρώσουν για μεγάλο μέρος των συμβατικών ποσοτήτων.

Η Επιτροπή έχει αξιολογήσει νομικές επιλογές για να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να «σπάσουν» τα υφιστάμενα ρωσικά συμβόλαια φυσικού αερίου χωρίς να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν διευκρίνισαν πώς σκοπεύουν να το πράξουν αυτό οι Βρυξέλλες. Οι δικηγόροι δήλωσαν ότι θα ήταν δύσκολο να επικαλεστεί κανείς «ανωτέρα βία» για να εγκαταλείψει αυτές τις συμφωνίες και ότι οι αγοραστές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις ή διαιτησία για να το πράξουν.

Οι αγορές χωρίς σύμβαση «spot» αποτέλεσαν περίπου το 31% του ρωσικού LNG που αγόρασε η Ευρώπη πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rystad Energy.

Καθώς προσπαθεί να κόψει τους ενεργειακούς δεσμούς δεκαετιών με τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει πρόθυμη να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG, ένα βήμα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απαιτήσει από την Ευρώπη ως τρόπο συρρίκνωσης του εμπορικού πλεονάσματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για τις τιμές της ενέργειας και έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε μέτρα για τον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών θα πρέπει να πλήττουν περισσότερο τη Μόσχα παρά την ΕΕ και να λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο στο κόστος των καυσίμων.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, η οποία, αν επιτευχθεί, μπορεί να ανοίξει εκ νέου την πόρτα για τη ρωσική ενέργεια και να χαλαρώσει τις κυρώσεις.

Η Κομισιόν είχε αρχικά προγραμματίσει να δημοσιεύσει τον οδικό χάρτη της τον Μάρτιο, αλλά τον καθυστέρησε εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας γύρω από αυτές τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: