Τέλος τα δύο μέτρα απόσταση- Αυτή είναι η σωστή απόσταση ασφαλείας

Τέλος τα δύο μέτρα απόσταση- Αυτή είναι η σωστή απόσταση ασφαλείας
epa08434941 Employees of the FCA factory return to work during phase 2 of the coronavirus emergency in San Nicola di Melfi, near Potenza, Italy, 21 May 2020. Around 7,000 workers entered the factory wearing protective face masks and keeping social distance. EPA/ANTONIO VECE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ξεπερασμένα επιστημονικά δεδομένα στηρίζεται η οδηγία για την τήρηση αποστάσεων δύο μέτρων.

Παρωχημένη είναι η μέχρι  σήμερα ισχύουσα θεωρία ότι η απόσταση ασφαλείας για τον κορωνοϊό είναι τα δύο μέτρα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (ΒΜJ), τα σταγονίδια του κορωνοϊού μπορούν να ταξιδέψουν έως και 8 μέτρα όταν κάποιος φταρνιστεί ή φωνάξει δυνατά.

Η ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι σε μέρη υψηλού κινδύνου, όπως τα νυχτερινά μαγαζιά, τα μπαρ και τα γυμναστήρια, θα πρέπει οι θαμώνες να τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις έως και οκτώ μέτρων, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ, ενώ μπορεί να είναι χαλαρότεροι οι κανόνες σε άλλους, όχι τόσο επικίνδυνους χώρους.

«Έτσι θα παρέχεται μεγαλύτερη προστασία σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, αλλά και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ελευθερία σε περιβάλλοντα χαμηλότερου κινδύνου, επιτρέποντας πιθανώς μια επιστροφή προς κάποιας μορφής κανονικότητα σε κάποιους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής», σημειώνει η μελέτη.

Παράλληλα, στην μελέτη σημειώνεται ότι «η εκπνοή, το τραγούδι, ο βήχας και το φτάρνισμα δημιουργούν νέφη αερίων που μπορούν να μεταφέρουν σταγονίδια του κορωνοϊού σε απόσταση έως και 8 μέτρων», και αυτός είναι και ένας λόγο παραπάνω για να μπει αυτός ο κανόνας αποστασιοποίησης στα νυχτερινά κέντρα.

Οι Βρετανοί επιστήμονες σημειώνουν ότι ο εξαερισμός, τα διαφορετικά είδη αέρα και το είδος της δραστηριότητας που λαμβάνει χώρο στον εκάστοτε κλειστό χώρο είναι σημαντικοί παράγοντες μετάδοσης του ιικού φορτίου.

Τέλος, στην ίδια μελέτη τονίζεται πως εκτός από την διεύρυνση της απόστασης μεταξύ ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, για να περιοριστεί η πανδημία θα πρέπει να τηρούνται και όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και το καθάρισμα των χεριών.