Τέλος το ρωσικό πετρέλαιο από τη Γερμανία – Πρόβλημα το φυσικό αέριο

Τέλος το ρωσικό πετρέλαιο από τη Γερμανία – Πρόβλημα το φυσικό αέριο
epa09186065 An image made with a drone shows fuel tanks at a Colonial Pipeline breakout station in Woodbine, Maryland, USA, 08 May 2021. A cyberattack forced the shutdown of 5,500 miles of Colonial Pipeline's sprawling interstate system, which carries gasoline and jet fuel from Texas to New York. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γερμανική κυβέρνηση, που εργάζεται για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, συζήτησε για τον ενεργειακό της εφοδιασμό με το Κατάρ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε το Σάββατο ο υφυπουργός της καγκελαρίας.

«Συζητήσαμε τη διμερή συνεργασία, ιδιαίτερα στην ενέργεια και τις εταιρικές επενδύσεις», ανέφερε ο Joerg Kukies στο Twitter, προσθέτοντας ότι μίλησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου Qatar Investment Authority.

Οπως σημειώνει το Reuters, η Γερμανία πρόκειται να κλείσει τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της φέτος και σχεδιάζει να κατασκευάσει τον πρώτο της τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εντός δύο ετών.

Το Κατάρ είναι μία από τις χώρες που προσέγγισαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες για να αναδρομολογήσουν φορτία φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η χώρα έχει πει ότι θα μπορούσε να εκτρέψει πιθανώς το 10-15% του όγκου LNG που διαθέτει. Σχεδιάζει να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής LNG σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027 από 77 εκατομμύρια τόνους που είναι σήμερα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ότι σχεδιάζει να κάνει τη Γερμανία ανεξάρτητη από τον ρωσικό άνθρακα και το πετρέλαιο σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Κάθε μέρα, στην πραγματικότητα κάθε ώρα, αποχαιρετούμε τις ρωσικές εισαγωγές σε κάποιο βαθμό», είπε ο Χάμπεκ στην εβδομαδιαία εφημερίδα. «Εάν λειτουργήσει το σχέδιο, θα είμαστε ανεξάρτητοι από τον ρωσικό άνθρακα το φθινόπωρο και σχεδόν ανεξάρτητοι από το πετρέλαιο της Ρωσίας μέχρι το τέλος του έτους».

Είπε ότι το φυσικό αέριο είναι πιο περίπλοκο θέμα, καθώς η Γερμανία δεν έχει ακόμη ικανότητα εισαγωγής LNG και επανέλαβε ότι ένα άμεσο εμπάργκο στις προμήθειες θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα τον επόμενο χειμώνα, οικονομική ύφεση και υψηλό πληθωρισμό.