«Τέλος του Μνημονίου μόνον με την συναίνεση της Τρόικας»

«Τέλος του Μνημονίου μόνον με την συναίνεση της Τρόικας»

Συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη φιλοξενεί η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

«Η Ελλάδα καθησυχάζει την Ευρώπη: τέλος του Μνημονίου μόνον με την συναίνεση της Τρόικας» τιτλοφορεί η διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη.

Σε ερώτηση για το αν η ελληνική κυβέρνηση έχει μετανιώσει για την επίσπευση της διαδικασίας εξόδου από την κρίση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει: «Όχι, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Στο τέλος του 2014 λήγει το πρόγραμμα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ήταν λάθος να μην το σκεφθούμε εγκαίρως. Δεν ελήφθη, όμως, καμία απόφαση και εξηγήσαμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να απομακρυνθούμε από την τήρηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Και ότι θέλουμε να κλείσουμε το κεφάλαιο του Μνημόνιου μόνο με την συναίνεση της Τρόικας. Αυτές που εκφράζονται από τις αγορές είναι εφήμερες ανησυχίες, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι, την περασμένη Παρασκευή , ήδη, τα πράγματα στις αγορές είχαν καθησυχάσει».

Σε σχέση με την μελλοντική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η κυρία Βούλτεψη προσθέτει:
«Δεν θα προκαλέσουμε αύξηση του ελλείμματος και δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες. Η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, τον Ιούλιο το πρωτογενές πλεόνασμα άγγιξε τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, η ανεργία άρχισε να μειώνεται. Οι ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν την ορθότητα των επιλογών μας και ακόμη και ο επίτροπος Γίρι Κατάινεν εγγυήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να μας στηρίζει με κάθε μέσο. Το συνεχές αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές στέλνει ένα μήνυμα αστάθειας προς της αγορές, το οποίο και κινδυνεύει να ζημιώσει την χώρα. Εμείς, πάντως, δεν θα γυρίσουμε το ρολόι στα χρόνια του οικονομικού κραχ».

Σε σχέση με την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας η κυρία Βούλτεψη τονίζει ότι «για την ελληνική πολιτική παράδοση δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής σύγκρουσης. Επιλέγεται ένα όνομα που να συγκεντρώνει μια ευρεία συναίνεση και στην συνέχεια οι βουλευτές ψηφίζουν». «Και αυτή την φορά τα πράγματα θα ακολουθήσουν ετούτο τον δρόμο, δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές και θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την δουλειά μας», συμπληρώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ερωτηθείσα, επίσης, από τον δημοσιογράφο της Λα Ρεπούμπλικα Έττορε Λιβίνι αν υπάρχουν προβλήματα για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης οικονομικής βοήθειας, η Σοφία Βούλτεψη απαντά: «Όχι, όλα βαίνουν αίσια. Αποφασίσαμε μόνον να περιμένουμε τα αποτελέσματα των στρές τέστ στις τράπεζες, για να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία με όλα τα αναγκαία χαρτιά πάνω στο τραπέζι».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, τέλος, υπογραμμίζει στην συνέντευξή της προς την διαδικτυακή έκδοση της «Λα Ρεπούμπλικα» ότι δεν φοβάται την έκρηξη των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», από την στιγμή που οι «οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς και έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί. Προσθέτει, δε, ότι «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει στην διάθεσή του 11 δισεκατομμύρια για να μπορεί να επέμβει σε περίπτωση ανάγκης» .

«Η σχέση μας με την Τρόικα θα τελειώσει μόνον όταν θα μπορέσουμε να δώσουμε τα χέρια και να πούμε, με νηφαλιότητα, ότι μαζί, σταθήκαμε ικανοί να τα καταφέρουμε», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: 

Χαρδούβελης: «Δεν παίρνουμε διαζύγιο από το ΔΝΤ, αλλάζουμε σχέση»