Τέμπη: Οι αγωνιώδεις συνομιλίες του σταθμάρχη με Πυροσβεστική και Αστυνομία τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση

Τέμπη: Οι αγωνιώδεις συνομιλίες του σταθμάρχη με Πυροσβεστική και Αστυνομία τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση
Πυροσβέστες και διασώστες συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων, στο σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα έξω από τη Λάρισα, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023. Μία επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με μία εμπορευματική έξω από τη Λάρισα, ενώ εκτροχιάστηκαν τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Σε 46 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορική, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, αργά το βράδυ της Τρίτης όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συγκλονιστικές είναι οι συνομιλίες μεταξύ του προφυλακισμένου σταθμάρχη με Αστυνομία και Πυροσβεστική λίγα λεπτά μετά τη μοιραία σύγκρουση. «Πω, πω κάτι έχει γίνει τώρα και δεν μ’ αρέσει αυτό» είπε μεταξύ άλλων.

Νέα στοιχεία γύρω από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας, με τελευταίες τις πληροφορίες για τη σηματοδότηση στις γραμμές των τρένων που ανησυχούσαν τους μηχανοδηγούς εδώ και καιρό.

Την ίδια ώρα η δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς πλέον είναι θέμα ημερών, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η άσκηση ποινικών διώξεων και σε νέα πρόσωπα, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κληθούν σε απολογία ο προϊστάμενος επιθεώρησης και οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι συνομιλίες που είχε ο προφυλακισμένος σταθμάρχης μετά τη στιγμή της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων.

Έξι λεπτά μετά το δυστύχημα και όπως αποκαλύπτεται από τις συνομιλίες, ο προφυλακισμένος σταθμάρχης προσπαθεί μάταια να επικοινωνήσει με τον μηχανοδηγό του Intercity 62 και ζητά από τη σταθμάρχη στους Νέους Πόρους να καλέσει την εμπορευματική αμαξοστοιχία, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τι έχει συμβεί.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Ελένη, για φώναξε λίγο το 63503

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Το 63503; Το 63503 ακούει τους Νέους Πόρους; 63503 ακούει τους Νέους Πόρους; Τίποτα.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Πω, πω κάτι έχει γίνει τώρα και δεν μ’ αρέσει αυτό.

Στα ηχογραφημένα αρχεία συνομιλιών ακούγεται ο πιο έμπειρος σταθμάρχης επανειλημμένως να εφιστά την προσοχή των συναδέλφων του στην τοποθέτηση των συρμών στις σωστές τροχιές λέγοντας σε συνάδελφό του: «Μη βιάζεσαι. Θα μας γράψουν οι εφημερίδες».

Όμως το λάθος, έγινε. Εφτά λεπτά μετά τη σύγκρουση η πυροσβεστική υπηρεσία καλεί το Σταθμαρχείο Λάρισας.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Ναι.

Πυροσβεστική: Ναι, γεια σας. Το γνωρίζετε; Έχουμε εκτροχιασμό τρένου κοντά στο μνημείο του ΠΑΟΚ.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Αμάν!

Πυροσβεστική: Nαι. Πρέπει να κλείσετε ρεύματα, οτιδήποτε, δεν ξέρω κι εσείς τι πρέπει να κάνετε, στέλνω δυνάμεις εγώ.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Έχει εκτροχιασμό τρένου εκεί;

Πυροσβεστική: Ναι.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Καλώς.

Πέντε λεπτά μετά την Πυροσβεστική, στις 23.33 με τον σταθμάρχη επικοινωνεί και αστυνομικός.

Αστυνομικός: Έχετε εικόνα τι ακριβώς έχει συμβεί;

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Δεν ξέρω, ό,τι και να σας πω, δεν ξέρω. Τώρα με πήρε η Πυροσβεστική τηλέφωνο ότι έγινε εκτροχιασμός. Τώρα ήταν ένα τρένο που ανέβαινε πάνω και ένα που κατέβαινε. Τώρα ποιο από τα δύο, δεν ξέρω κι εγώ τίποτα. Ούτε με ενημέρωσαν…

Αστυνομικός: Δεν ξέρετε τι είναι;

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Γιατί τους φωνάζουμε και στο ραδιοτηλέφωνο και δεν ακούγονται. Και τώρα προσπαθούμε να μάθουμε τα τηλέφωνα από τους μηχανοδηγούς για δούμε τι γίνεται.

Αστυνομικός: Υπάρχει περίπτωση να είναι τρένο με τρένο δηλαδή;

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Λογικά δεν ξ… Λογικά όχι.

Αστυνομικός: Καλώς. Μόλις έχετε εικόνα πάρτε μας ένα τηλέφωνο.

Διαβάστε ακόμη:

ΝΔ: «Απολύτως καταδικαστέα η επίθεση που δέχτηκε στο σπίτι του ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής»

Πηγή: news247.gr