Τεράστια ανησυχία για τα πυρηνικά στο Τσερνόμπιλ – Σταμάτησε η ηλεκτροδότηση του σταθμού

Τεράστια ανησυχία για τα πυρηνικά στο Τσερνόμπιλ – Σταμάτησε η ηλεκτροδότηση του σταθμού
epa09807292 A still image taken from a handout video made available by the Russian Defence Ministry press service shows a general view of the Chernobyl Nuclear Power Plant in Pripyat, Ukraine, 07 March 2022. Russian President Putin on 24 February 2022 announced a "special military operation against Ukraine". Martial law has been introduced in Ukraine, and explosions are heard in many cities including Kyiv. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκφράζονται φόβοι για διαρροή ραδιενεργών υλικών. Δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας λέει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας.

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας: Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια», ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA), η οποία ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές για το πρόβλημα της διακοπής της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας.

Δεδομένου του χρόνου που έχει περάσει από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ του 1986, «το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», εξηγεί στο Twitter η IAEA.