Τεράστια κλοπή ψηφιακών νομισμάτων ταράζει ξανά τα παγκόσμια νερά

Τεράστια κλοπή ψηφιακών νομισμάτων ταράζει ξανά τα παγκόσμια νερά

Χάκερ φέρονται να εξαφάνισαν κρυπτονομίσματα αξίας 400 εκατ. δολαρίων από ανταλλακτήριο της Ιαπωνίας. Οι αρχές της χώρας σταμάτησαν τη λειτουργία του.

 

Σε τεραστίων διαστάσεων επίθεση χάκερ αποδίδει το Coincheck, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων της Ιαπωνίας, την κλοπή κρυπτονομισμάτων αξίας τουλάχιστον 400 εκατ. δολαρίων.

Η υπόθεση περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα NEM, ενώ είναι άγνωστο εάν τα τα περίπου 500 εκατ. κουπόνια NEM μπορούν να ανακτηθούν καθώς διαπιστώθηκε ότι διακινήθηκαν “παράνομα” εκτός συστήματος πριν γίνει αντιληπτό.

Την είδηση επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο συν-ιδρυτής του Coincheck, Yusuke Otsuka, λέγοντας στους επενδυτές του Χρηματιστηρίου ότι η εταιρεία του διεξάγει έρευνες για την απώλεια των ψηφιακών νομισμάτων και θα κάνει τα πάντα για να καλύψει τους πελάτες της.

“Βρισκόμαστε στη διαδικασία ερευνές σχετικά με τα όσα έχουν συμβεί με το Coincheck”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρχή Οικονομικών Υποθέσεων της Ιαπωνίας. Εφόσον επιβεβαιωθεί η κλοπή, τότε θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες από την ημέρα που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το bitcoin το 2009.

Το Coincheck σταμάτησε ξαφνικά την Παρασκευή να επιτρέπει στους πελάτες του να αποσύρουν τα χρήματά τους, ενώ “πάγωσε” τις συναλλαγές του bitcoin και του ΝΕΜ, υποχρεώνοντας σε μεγάλες απώλειες τις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Στην είδηση της διακοπής λειτουργίας του Coincheck, το bitcoin και τα Ethereum και Ripple υποχωρούσαν το απόγευμα από 5,5% ως και 12%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Coincheck δεν έχει λάβει άδεια λειτουργίας από τις οικονομικές αρχές της Ιαπωνίας, όμως παρόλα αυτά είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα συναλλαγής ψηφιακών νομισμάτων της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων είδαν ένα ακόμη χτύπημα να έρχεται από τις ΗΠΑ. Η υποδιεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών φέρεται να ζήτησε μαζικά από τις τράπεζες και τις οικονομικές αρχές σε όλη την Ασία ότι πρέπει να πάρουν ακόμη περισσότερα μέτρα για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα.

Σύμφωνα με την Washington Post, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως «πρέπει να επιβάλουμε αυτού του είδους τους κανόνες σε όλο τον κόσμο». Ήδη οι Ιάπωνες συνάδελφοί τους έχουν χαράξει συγκεκριμένη πολιτική για αυτό το ζήτημα, ενώ και οι Νοτιοκορεάτες κρατικοί λειτουργοί προκάλεσαν πολύ μεγάλες πιέσεις σε bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα τις προηγούμενες ημέρες απαγορεύοντας τις ανώνυμες συναλλαγές και απειλώντας να προκαλέσουν κατάρρευση των ανταλλαγών, όπως έγινε και στην Κίνα.