«Τεράστια βήματα από την Ελλάδα» για το κλείσιμο της χρηματοδοτικής «τρύπας»

REUTERS

Τι δηλώνει για την ελληνική οικονομία ο CEO του ομίλου της Citigroup.

Για τα βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία και τα επόμενα στάδια μίλησε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής ο επικεφαλής του παγκόσμιου τραπεζικού οργανισμού Citigroup, Μάικλ Κόρμπατ.

«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα όσον αφορά το κλείσιμο του χρηματοδοτικού της κενού. Εχει επιτύχει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα. Το τραπεζικό της σύστημα είναι κεφαλαιακά ισχυρό. Υπάρχει βεβαίως αρκετή δουλειά να γίνει ακόμα. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Η ανάπτυξη όμως θα βοηθήσει στη μείωση αυτής της αναλογίας, σε μερικά χρόνια. Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν με συνέπεια την επιδίωξη δημοσιονομικής πειθαρχίας», δήλωσε ο CEO της Citigroup.

«Υπό δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα έδειξε αξιοσημείωτη πολιτική αντοχή. Είναι η μακρότερη περίοδος που η χώρα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού, γεγονός που αποδεικνύει την αντίληψη ηγεσίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την αξιέπαινη προσπάθεια συνεργασίας των δύο κομμάτων. Στη νότια Ευρωζώνη εμφανίζονται νέα πολιτικά κόμματα, ενώ τα Κοινοβούλια είναι κατακερματισμένα και αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να ξεπεραστούν οι κομματικές διαφορές. Στο μυαλό μου, ο βασικός πολιτικός κίνδυνος είναι η έλλειψη ηγεσίας ή η αναποτελεσματικότητά της. Όσο οι πολιτικοί ηγέτες θα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τους λαούς της περιοχής», αναφέρει ο Μάικλ Κόρμπατ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σχετικά άρθρα