Τεράστιο deal στον χώρο του gaming: Η Microsoft εξαγοράζει για 68,7 δισ. δολάρια την Activision Blizzard

Τεράστιο deal στον χώρο του gaming: Η Microsoft εξαγοράζει για 68,7 δισ. δολάρια την Activision Blizzard
Activision Blizzard logo displayed on a laptop screen and a gamepad are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 21, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Η Activision Blizzard, υπό την τεράστια πίεση των επενδυτών εξαιτίας του σκανδάλου με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, αποφάσισε να αφήσει πίσω της όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα προχωρώντας σε συμφωνία έναντι 68,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της από την Microsoft. Το ποσό, μάλιστα, θα είναι μόνο μετρητά.

Ο CEO της Activision Blizzard, Bobby Kotick φαινόταν με βάση τις φήμες που κυκλοφορούν ότι θα παραιτηθεί. Ιδιαίτερα όσο η εταιρεία των σχεδόν 10.000 υπαλλήλων βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών για τις καταγγελίες κακοποιήσεων στο εσωτερικό της. Ρεπορτάζ της Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι ο Kotick γνώριζε για χρόνια όσα συνέβαιναν στην εταιρεία του, αλλά δεν έκανε τίποτα. Όμως, σύμφωνα με όσα αναφέρει μέχρι στιγμής η Microsoft, ο ίδιος αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του, ενώ η Activision Blizzard θα αναφέρεται πλέον στον Gaming CEO της Microsoft, Phil Spencer.

«Η Microsoft είναι δεσμευμένη να συνεχίσει μια πορεία συνεκτικότητας για κάθε πλευρά του gaming κι αυτό αφορά και τους εργαζόμενους και τους παίκτες», έγραψε σε blog της εταιρείας ο Spencer, αναφερόμενος σε όσα έχουν συμβεί στο εσωτερικό της Activision Blizzard. «Επίσης πιστεύουμε ότι η συνεργατική επιτυχία και η αυτονομία συμβαδίζουν με τη συμπεριφορά απέναντι σε κάθε άνθρωπο με σεβασμό και ήθος. Ανυπομονούμε να επεκτείνουμε αυτή τη φιλοσοφία και με τις ομάδες της Activision», κατέληξε.

Η συμφωνία αυτή καθιστά την Microsoft ως την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία gaming του κόσμου με βάση τα έσοδα, πίσω από τις Tencent και Sony. Στην κυριότητα της Activision Blizzard βρίσκονται μερικοί από τους πιο διάσημους τίτλους video games στον κόσμο, όπως τα World of Warcraft, Call of Duty και Candy Crash, ενώ η Microsoft είναι, ως γνωστό, κατασκευάστρια εταιρεία των Xbox.

Η Microsoft αναφέρει ότι τα παιχνίδια της Activision Blizzard θα περιλαμβάνονται στην ειδική εφαρμογή cloud gaming της συνδρομητικής υπηρεσίας Game Pass, η οποία πρόσφατα έφτασε τους 25 εκατ. συνδρομητές.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το 2023, παρότι τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών έχουν εγκρίνει την εξαγορά.