Τέρμα… δεξιά στην Ουγγαρία

Τέρμα… δεξιά στην Ουγγαρία

Οι Βρυξέλλες βλέπουν τον «εφιάλτη» τους να ζωντανεύει καθώς, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, ενισχύεται ο εθνικισμός μέσα από την κάλπη.

Το ότι το δεξιό Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν θα έβγαινε νικητής από την κάλπη των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία ήταν κάτι αναμενόμενο -είχε εξάλλου φροντίσει ο ίδιος γι’ αυτό, κάνοντας κάτι… μικροαλλαγές στον εκλογικό νόμο!

Όμως, το γεγονός ότι το Fidesz βγήκε πρώτο «με τα μπούνια», εξασφαλίζοντας κατά πώς φαίνεται κοινοβουλευτική πλειοψήφία 2/3 (133 έδρες σε σύνολο 199), καθώς και το ότι η εγχώρια ακροδεξιά του Jobbik έσπασε κάθε ρεκόρ στα εκλογικά της ποσοστά -ξεπερνώντας ακόμη κι εκείνα του αείμνηστου Γιέργκ Χάϊντερ- σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή του εγχώριου πολιτικού σκηνικού. Κι έρχεται να ενισχύσει τον μεγαλύτερο φόβο των Βρυξελλών, μόλις 50 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρίσμων ευρωεκλογών, στις 25 Μαϊου…

Αν και η ουγγρική δεξιά και ακροδεξιά διαφέρουν σε ρητορεία, έχουν κοινό παρανομαστή τον ευρωσκεπτικισμό, αμφιβόλου δημοκρατικότητας επιλογές (στην περίπτωση του Ορμπάν συνταγματικές και νομικές, με στόχο την άσκηση ελέγχου στην Κεντρική Τράπεζα, στα ΜΜΕ και στη Δικαιοσύνη), αλλά και υψηλούς εθνικιστικο-πατριωτικούς τόνους.

Εάν συνυπολογίσει λοιπόν κανείς το 44,5% του Fidesz και το ιστορικό 20,6% του Jobbik (αύξηση 4% συγκριτικά με τις εκλογές του 2010), τότε προκύπτει ότι 2 στους 3 από το 60,6% των Ούγγρων που προσήλθαν τελικά στην κάλπη ψήφισαν με καθαρά εθνικιστικά κριτίρια για το μέλλον της ευρωπαϊκής τους χώρας.

«Το Jobbik συνεχώς αυξάνει τη δημοτικότητά του. Και πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως σήμερα το Jobbik είναι το ισχυρότερο εθνικό-ριζοσπαστικό κόμμα στην Ε.Ε.», διεμύνησε περιχαρής ο ηγέτης της ουγγρικής ακροδεξιάς, Γκαμπόρ Βόνα, που πλέον αναβαθμίζεται σε… ισάξιο συνομιλιτή του ευρωπαϊκού ακροδεξιού «διδύμου» της Μαρίν Λεπέν (Γαλλία) και του Γκέερτ Βίλντερς (Ολλανδία).

 

Η νεότευκτη κεντροαεριστερή συμμαχία υπό τους Σοσιαλιστές (MSZP), αντίθετα, υπέστη εκλογική καθίζηση υπό το βάρος των σκανδάλων διαφθοράς. Περιορίζεται πλέον στις 38 έδρες. Κι αφήνει πρακτικά στον Ορμπάν ελεύθερο το «πεδίο»…

Στη σημερινή, πρώτη μετά την επανεκλογή του συνέντευξη Τύπου, ο 50χρονος Ούγγρος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι -παρά τις οργισμένες αντιδράσεις των Βρυξελλών και τις απειλές των ξένων επενδυτών- θα συνεχίσει αταλάντευτος την οικονομική πολιτική του.

Το πρώτο πράγμα για το οποίο διαβεβαίωσε είναι η διατήρηση του ειδικού φόρου επί των τραπεζών, «που με χαρά είδα ότι το 2013 επανήλθαν σε κερδοφορία και συνεπώς θεωρώ ότι δικαιολογείται αυτές να παραμείνουν μέρος ενός δίκαιου συστήματος κατανομής των βαρών», είπε.

Στα σχέδιά του επίσης λέγεται ότι είναι να περάσει μεγάλο μέρος του τραπεζικού τομέα σε ουγγρικά «χέρια», καθώς και περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου που έχει επιβληθεί σε ξένες εταιρίες, κυρίως στους τομείς των ασφαλειών και της ενέργειας.

Κατά τα λοιπά, ο Ορμπάν απέφυγε να τοποθετηθεί στη νομισματική πολιτική -«είναι θέμα Κεντρικής Τράπεζας», τόνισε, αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι αυτή τελεί υπό τον πλήρη έλεγχό του.

 

Οι φήμες εν τω μεταξύ οργιάζουν πως επίκειται άμεσα νέα παρέμβαση στη συναλλαγατική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος (φιορίνι): «μία ριψοκίνδυνη στρατηγική», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, «σε μία περίοδο που στις αγορές ήδη επικρατεί μεγάλη νευρικότητα για τις αναδυόμενες οικονομίες».

Κοντολογίς, «οι big businesses ετοιμάζονται για μία ακόμη απρόβλεπτη πρωθυπουργική θητεία του Ορμπάν, με πιθανή την υιοθέτηση κι άλλων επιθετικών μέτρων», καταλήγει το Reuters. Και το μεγάλο τώρα ερώτημα είναι «εάν και σε ποιο βαθμό η πολιτική του, που βοήθησε την Ουγγαρία να βγει από την ύφεση, μπορεί να αποτρέψει το είδος των επενδύσεων που η χώρα χρειάζεται για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της».

Διαβάστε ακόμη:

Το «ζόμπι» της Ουγγαρίας

Η ακροδεξιά στην Ουγγαρία συγκεντρώνει 18% – Νικητής το συντηρητικό κόμμα